Најновије

Триван са амбасадорком Уједињеног Краљевства Шаном Меклауд Вести

Министар заштите животне средине Горан Триван и амбасадорка Уједињеног Краљевства у Републици Србији Шан Меклауд разговарали су о приоритетним питањима у области заштите животне средине у нашој земљи, могућностима сарадње у овој области,  разменили искуства у погледу решавања проблема загађења ваздуха и разменили мишљења о питањима климатских промена у региону и свету.

Министар Триван је навео да је Србија посвећена решавању проблема у заштити животне средине и достизању европских еколошких циљева, што доказује и утврђена Преговарачка позиција за Поглавље 27 –животна средина и климатске промене . Казао је да су приоритети решавање проблема отпадних вода и комуналног отпада и да се у циљу припреме инвестиционог циклуса у овој области, у који треба да се уз  иностране укључе и домаће компаније, интензивно припрема пројектно-техничка документументација за изградњу постројења за прераду отпада и отпадних вода. Триван је рекао да Србија има интензивну билатералну сарадњу у заштити животне средине са свим земљама региона.

На састанку је било речи о значају  активности и иницијатива које Србија покреће у регионалним и међународним оквирима. Истакнуто је да су пошумљавање и гашење индивидуалних котларница  регионално важне иницијативе. Заједнички је оцењено да је компаративна предност региона екологија, а КОП 26 и Скупштина УН за животну средину, УНЕА-5 где је Србија једна од потпредседника, формат у коме овај регион може да допринесе и учини помаке и да допринос глобалној борби са климатским променама за здраву животну средину.

Саговорници су се сагласили да су питања климатских промена важна  како за земље региона, Европе тако и глобално и да очување здраве животне  средине отвара пут напретка и развоја.

Извор: Министарство заштите животне средине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.