Trivan sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Šanom Meklaud Vesti

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Republici Srbiji Šan Meklaud razgovarali su o prioritetnim pitanjima u oblasti zaštite životne sredine u našoj zemlji, mogućnostima saradnje u ovoj oblasti,  razmenili iskustva u pogledu rešavanja problema zagađenja vazduha i razmenili mišljenja o pitanjima klimatskih promena u regionu i svetu.

Ministar Trivan je naveo da je Srbija posvećena rešavanju problema u zaštiti životne sredine i dostizanju evropskih ekoloških ciljeva, što dokazuje i utvrđena Pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 –životna sredina i klimatske promene . Kazao je da su prioriteti rešavanje problema otpadnih voda i komunalnog otpada i da se u cilju pripreme investicionog ciklusa u ovoj oblasti, u koji treba da se uz  inostrane uključe i domaće kompanije, intenzivno priprema projektno-tehnička dokumentumentacija za izgradnju postrojenja za preradu otpada i otpadnih voda. Trivan je rekao da Srbija ima intenzivnu bilateralnu saradnju u zaštiti životne sredine sa svim zemljama regiona.

Na sastanku je bilo reči o značaju  aktivnosti i inicijativa koje Srbija pokreće u regionalnim i međunarodnim okvirima. Istaknuto je da su pošumljavanje i gašenje individualnih kotlarnica  regionalno važne inicijative. Zajednički je ocenjeno da je komparativna prednost regiona ekologija, a KOP 26 i Skupština UN za životnu sredinu, UNEA-5 gde je Srbija jedna od potpredsednika, format u kome ovaj region može da doprinese i učini pomake i da doprinos globalnoj borbi sa klimatskim promenama za zdravu životnu sredinu.

Sagovornici su se saglasili da su pitanja klimatskih promena važna  kako za zemlje regiona, Evrope tako i globalno i da očuvanje zdrave životne  sredine otvara put napretka i razvoja.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.