Најновије

Горан Триван: Ваздух није свуда лош, немамо увид у просек Вести

Ваздух није свуда лош, већ се мери на местима где је загађење најгоре, па немамо увид у просек, изјавио је  министар за животну средину Горан Триван наводећи да се последњих година много радило, пре свега у улагање у моторе аутобуса ГСП, прикљуцивање на даљинско грејање, одсумпоравање, прелазак елетрана на гас…

Он је навео да подаци говоре да смо у Београду од 2010. до данас у истом квалитету ваздуха.

“Ево података за 2018. у поређењу са 2011. Рецимо у 2011. број дана са прекорачењима је био 133, а у 2018. 59 дана”, рекао је Триван гостујући на ТВ Прва.

Министар је као главне загађиваче навео термоелектране, електро-енергетске капацитете и каже да је тако свуда, а не само код нас.

“Србија није изузетак у региону што се тиче великих загађивача. Наших 16 термоелектрана у региону загађује више него 250 електрана у Европској унији”, рекао је он.

Додао је и да “немамо толики проблем са ПМ честицама колико са сумпором” па се зато стога примењује одсумпоравање.

Према његовим речима, београдске топлане “много су узнапредовале” користећи гасне капацитете, а не мазут.

“Највећи емитери ПМ честица су породичне куће и њихова ложишта и индивудалне котларнице – вртићи, школе, здравствене установе које нису прикључене на централно грејање и саобраћај”, тврди министар..

Он је рекао да је у 260 објава из његовог министарства била и препорука да локалне самоуправе примене мере за побољшање квалитета ваздуха, укључујући и ограничење саобраћаја са еуро 3 моторима.

Министар се, на питање водитеље, осврнуо на изјаву председника Александра Вучића који је питао да ли је он жив, рекавши да сви који је цитирају и злоупотребљавају нису схватили на прави начин.

“Вучић и ја се знамо 25-30 година и знамо какав је чији вокабулар у овој или оној ситуацији, а то је реторичко питање и не односи се ни на шта ружно. Хоћу да демистификујем тему и нећу да правимо случај од нечега што није случај”, рекао је он.

На констатацију водитељке да је утисак да се није довољно појављивао у медијима у кризном тренутку, Триван је рекао “лош вам је утисак” и навео да је последњих дана имао чак 260 објава, али да физички не може увек да буде на сваком месту јер је имао и друге унапред заказане обавезе.

Он је казао да је истина негде између – да се појављивао али да је могао и мало више.

Извор: Танјуг