Омладина СПС у интервјуу за Блиц: Социјалистичка омладина је облик деловања која непрестано добија нове чланове Интервју

“Кад би младост имала филозофију стараца, не би било на свету ни једног сунчаног дана”. Цитат којим ћемо се послужити на почетку ове приче припада великом српском песнику Јовану Дучићу. Данас, више од 100 година касније, филозофија стараца, чини се, угушила је глас младог – бар када је реч о политици и одлучивању. Где је онда ту смисао и мотив постојања омладина политичких странака?

Доцент Факултета полиичких наука Душан Спасојевић рекао је у једном интервјуу да Омладине политичких странака служе за сликање и дељење летака. Какав је ваш став о томе?

Омладина Социјалистичке партије Србије: Не бисмо себи дозволили тај луксуз да коментаришемо функционисање других политичких партија и њихових омладина. Озбиљно приступање у грађењу кадровског потенцијала подразумева рад који за циљ има обликовање кадрова који ће бити способни да одговоре на најразличитије изазове. Тај процес подразумева лепезу активности које Социјалистичка омладина Србије предузима кроз своја права и обавезе као облик деловања СПС-а. Да се то своди на пуко “лепљење плаката”, сигурно не бисмо, као партија, имали епитет да имамо најбоље кадрове у својим редовима.

Колико чланова има омладина ваше странке?

СПС: Социјалистичка омладина је облик деловања која непрестано добија нове чланове, а са друге стране, они који пређу старосну границу од 30 година излазе из статуса омладинки и омладинаца, тако да је егзактан податак тешко утврдити али последњи ажурирани подаци показују између 9 и 10 хиљада.

Ко су политичари који су почели у Омладини а сада су у вишим структурама странке?

СПС: Поред најсветлијег примера -председника Ивице Дачића, многобројни су други примери. Навешћемо само досадашње потпредседнике, као што су Бранко Ружић, Александар Антић, Душан Бајатовић и садашњи председник ИО ГО СПС Владан Заграђанин, да се не бисмо враћали још даље у прошлост и ноне који су поникли из омладине Комунистичке партије. У сваком случају, скоро 90 одсто досадашњег руководства Социјалистичке партије Србије су прошли кроз омладинску школу наше партије.

Шта је примарни циљ Омладине ако није оно за шта вас сматрају?

СПС: Примарни циљ омладине би требало да буде, да својим идејама и енергијом утиче на функционисање своје партије, буде креативни фактор, свестан свог неискуства са једне стране, а са друге стране, корективне улоге које искуство има и из тог обликовања извуче поуке, како не би понављала туђе грешке. Мислим да је живот и сувише кратак да би човек учио само на својим грешкама, а поготово за младе људе који желе да узму будућност Србије у своје руке.

Извор: Блиц