Omladina SPS u intervjuu za Blic: Socijalistička omladina je oblik delovanja koja neprestano dobija nove članove Intervju

“Kad bi mladost imala filozofiju staraca, ne bi bilo na svetu ni jednog sunčanog dana”. Citat kojim ćemo se poslužiti na početku ove priče pripada velikom srpskom pesniku Jovanu Dučiću. Danas, više od 100 godina kasnije, filozofija staraca, čini se, ugušila je glas mladog – bar kada je reč o politici i odlučivanju. Gde je onda tu smisao i motiv postojanja omladina političkih stranaka?

Docent Fakulteta poliičkih nauka Dušan Spasojević rekao je u jednom intervjuu da Omladine političkih stranaka služe za slikanje i deljenje letaka. Kakav je vaš stav o tome?

Omladina Socijalističke partije Srbije: Ne bismo sebi dozvolili taj luksuz da komentarišemo funkcionisanje drugih političkih partija i njihovih omladina. Ozbiljno pristupanje u građenju kadrovskog potencijala podrazumeva rad koji za cilj ima oblikovanje kadrova koji će biti sposobni da odgovore na najrazličitije izazove. Taj proces podrazumeva lepezu aktivnosti koje Socijalistička omladina Srbije preduzima kroz svoja prava i obaveze kao oblik delovanja SPS-a. Da se to svodi na puko “lepljenje plakata”, sigurno ne bismo, kao partija, imali epitet da imamo najbolje kadrove u svojim redovima.

Koliko članova ima omladina vaše stranke?

SPS: Socijalistička omladina je oblik delovanja koja neprestano dobija nove članove, a sa druge strane, oni koji pređu starosnu granicu od 30 godina izlaze iz statusa omladinki i omladinaca, tako da je egzaktan podatak teško utvrditi ali poslednji ažurirani podaci pokazuju između 9 i 10 hiljada.

Ko su političari koji su počeli u Omladini a sada su u višim strukturama stranke?

SPS: Pored najsvetlijeg primera -predsednika Ivice Dačića, mnogobrojni su drugi primeri. Navešćemo samo dosadašnje potpredsednike, kao što su Branko Ružić, Aleksandar Antić, Dušan Bajatović i sadašnji predsednik IO GO SPS Vladan Zagrađanin, da se ne bismo vraćali još dalje u prošlost i none koji su ponikli iz omladine Komunističke partije. U svakom slučaju, skoro 90 odsto dosadašnjeg rukovodstva Socijalističke partije Srbije su prošli kroz omladinsku školu naše partije.

Šta je primarni cilj Omladine ako nije ono za šta vas smatraju?

SPS: Primarni cilj omladine bi trebalo da bude, da svojim idejama i energijom utiče na funkcionisanje svoje partije, bude kreativni faktor, svestan svog neiskustva sa jedne strane, a sa druge strane, korektivne uloge koje iskustvo ima i iz tog oblikovanja izvuče pouke, kako ne bi ponavljala tuđe greške. Mislim da je život i suviše kratak da bi čovek učio samo na svojim greškama, a pogotovo za mlade ljude koji žele da uzmu budućnost Srbije u svoje ruke.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.