Gostovanje Gorana Trivana u ”Hit tvitu” na TV Pinku: Mi sami sebe ne možemo da dovedemo u red Vesti

Gosti Verice Bradić u emisiji ”Hit tvit” na TV Pinku bili su ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, marketinški stručnjak Nebojša Krstić i Srđan Đoković.
Prethodnih dana u javnosti se vodila polemika o tome da li je i koliko zagađenje vazduha veće nego prethodnih godina.

Dostupni podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je godinama unazad situacija veoma loša u Smederevu, pa i Beogradu, dok je u Nišu i Novom Sadu prethodnih godina bio nešto kvalitetniji vazduh.
– Kada neko doživi uspeh, to ne prolazi najbolje. Momci osvoje svetsko prvenstvo u tenisu, pevaju nacionalne pesme, stavaljaju se u politički kontekst. Mi sami sebe ne možemo da dovedemo u red – kazao je Trivan.
– Postoje podaci koji kažu da zagađenje vazduha nije gore od 2010. godine. Ono što se promenilo je da se promenila percepcija građana da je vazduh zagađen. Porasli smo, počeli smo da shvatamo da je to važno. Ranije su se krile informacije o tome – kazao je Trivan.
Trivan kaže da se standard ljudi u Srbiji povećao, ali kako naglašava, to nije glavni problem zagađenosti.
– Mi samo želimo da zabranimo uvoz automobilima koji su najveći zagađivači, ali to ne znači da ćemo da sada oduzimamo ljudima sadašnje – dodao je.

Trivan je najavio i fondove koji će pomoći da se reši ovaj problem, i ocenio da je to jedan od načina da se pomogne.

– Veliki problem su individualne kotlarnice. Mi moramo sve te kotlarnice da priključujemo na centralno grejanje. Moramo sa mazuta da pređemo na gas. Mi građanima moramo da omogućimo da se po povoljnim uslovima priključe na centralno grejanje – dodao je Trivan. Kako je rekao da se sistemski problemi javnih preduzeća mogu lakše srediti, problem su, ocenio je Trivan, pojedinci.

Ministar kaže da se 50 godina niko nije bavio ovim problemom, i da je dužnost države da se ovim problemom ozbiljno pozabavi.

Izvor: Alo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.