Најновије

У Бриселу одржан министарски састанак држава чланица Међународне алијансе за сећање на Холокауст Вести

У оквиру председавања Луксембурга Међународној алијанси за сећање на Холокауст (ИХРА), у Бриселу је 19. јануара 2020. године одржан министарски састанак држава чланица ИХРА, коме је присуствовало 30 министара иностраних послова, других високих званичника и амбасадора држава чланица ИХРА.

У излагању првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића, које је у његово име пренела амбасадор Србије у Краљевини Белгији и Великом Војводству Луксембург др Марина Јовићевић, истиче се да Република Србија даје пуну подршку раду Међународне алијансе за сећање на Холокауст и активним учешћем доприноси да се страхоте прошлости не забораве, да се места страдања обележе, као и да будуће генерације уче о прошлости, истовремено гледајући у будућност. У том смислу, Република Србија је на пленарном заседању у Луксембургу у децембру 2019. представила свој први национални извештај и од стране председавајућег ИХРА похваљена је за све активности које је у међувремену спровела на националном нивоу.

Имајући у виду поштовање према жртвама нацистичког и фашистичког режима током Другог светског рата, у излагању министра Дачића истиче се да је Влада Републике Србије донела одлуку да се локалитети Старо сајмиште и Топовске шупе, места страдања највећег броја Срба, Јевреја и Рома на територији града Београда на адекватан начин обележе. Процедура усвајања Закона о меморијалу Старо сајмиште и Топовске шупе је у завршној фази, након чега ће се кренути у реализацију тог пројекта, који је важан како за Србију, тако за регион и међународну заједницу. Указано је и да је Србија, као потписница Терезинске декларације, 2016. године усвојила и Закон о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих правних наследника а отпочета је и процедура усвајања радне дефиниције антисемитизма.

У излагању министра Ивице Дачића подсећа се да се ове године обележава и 75. година од ослобађања једног од највећих логора у Европи – Јасеновца, који се налазио на територији тадашње Независне Државе Хрватске, у коме је током Другог светског рата страдало на стотине хиљада Јевреја, Рома, Хрвата антифашиста, а највише Срба. Дужност свих је да се према невиним жртвама нацистичког режима у НДХ односе са једнаким поштовањем и сећањем, као и према свим другим жртвама нациста у Другом светском рату.

У излагању се указује и на чињеницу да неофашистички и неонацистички покрети и ревизионизам јачају у различитим деловима света, као и да су говор мржње, расна дискриминација и нетолеранција присутни више него икада у јавном животу и медијима. Стога је дужност свих нас да не заборавимо Холокауст и да не дозволимо да се понови.

На састанку је усвојена Министарска декларација ИХРА 2020, у склопу обележавања 75. годишњице ослобађања концентрационих логора у Другом светском рату у којој се све земље позивају да одају почаст жртвама Холокауста и нацистичког режима. У Декларацији се подсећа на 20 година од усвајања Стокхолмске декларације, која представља оснивачки акт Међународне алијансе за сећање на Холокауст. Србија сматра да политичка декларација ИХРА 2020 и принципи који су у њој садржани, а који укључују и отварање архива из периода Другог светског рата, представљају важан корак у наставку заједничке борбе против сенки прошлости.

Извор: МСП

фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.