Најновије

Антић за ТВ Прва: Eнергетске компаније највише инвестирају у заштиту животне средине Вести

Министар енергетике Александар Антић изјавио је за ТВ Прва да су на првом састанку Радне групе Владе за системско решавање загађења ваздуха дефинисане прве мере.
Према његовим речима, тренутно енергетске компаније највише инвестирају у заштиту животне средине и да је негде око 500 милиона евра укупан износ пројеката.

Антић је рекао за ТВ Прва да су након првог састанка Радне групе Владе за системско решавање загадјења ваздуха дефинисане прве мере и да је у плану да се на некој наредној седници Владе усвоји Национални план за смањење загађења.
Рекао је и да ће се интезивирати прелазак топлана на биомасу и подсетио да је пре неколико месеци потписан уговор за прелазак на биомасу топлана у Прибоју и Малом Зворнику. “Сада је у плану Нова Варош, Пријепоље, Нови Пазар и Мајданпек”, рекао је Антић.

Додао је да термоелектране нису имале удео у последњем таласу загађења ваздуха.

Навео је да је 475 милиона евра инвестирано у електропривреду Србије везано за термо сектор и смањење загађења.

“Електро филтере смо решили, нема прашкастог загађења, нема честица, радимо на одсумпоравању. Урадили смо га на Костолцу, радимо на ТЕНТ-У А, а управо смо завршили финансирање за ТЕНТ Б”, рекао је Антић.

Говорећи о учешћу малих ложишта у загађењу, рекао је да је потребно да се промовише прелазак на гас и даљинске системе грејања.

“Доста тога ћемо учинити како би се грађанима олакшало прикључење на гас и са том мером ћемо изаћи у наредном периоду”, рекао је Антић.

Како је рекао, завршетак Турског тока и почетак транзита гаса из тог права донеће значајне олакшице.

Без обзира на забринутост у јавности, како је рекао Антић, загађење у последњем таласу било је у просеку за претходних десет година.

Извор: Б92

фото: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.