Најновије

Учешће шефа сталне делегације НС РС при ПС ОЕБС Стефане Миладиновић у студијској посети генералног секретаријата ПС ОЕБС у Копенхагену Посланичка група

Специјални представник ПС ОЕБС за дигиталну агенду Стефана Миладиновић боравила је у тродневној радној посети Данској, која је намењена истраживању и проучавању дигиталног развоја Данске и нових националних стратешких докумената.

Током радне посете, Стефана Миладиновић састала се са колегом народним послаником Кристофером Агардом Мелсоном који је и портпарол своје странке за ИТ и телекомуникације у данском парламенту, и са званичницима администрације Града Копенхагена. На састанцима се разговарало о стратегијама Владе и локалне администрације у погледу унапређења услуга, као и о фазама успостављања дигиталног друштва у Данској. 

Миладиновић се састала и са званичницима данске Агенције за дигитализацију и званичницима Конфедерације данске индустрије. Саговорници су се фокусирали на дигитални пут Данске током последњих деценија, као и на напор да се грађанима обезбеде ефикаснија дигитална решења и услуге. Званичници су представили стратешка документа и нова решења која се спроводе заједничком сарадњом јавног и приватног сектора. Такође дотакли су се и будућих изазова, посебно дигиталне сигурности, заштите података и потребе да се очува широко поверење у јавни сектор, што је од виталног значаја за будућа дигитална кретања.

Данска је прва држава коју је посетила у капацитету специјалног представника управо из разлога јер дански дигитални пут може бити узор осталим земљама. 

„Данска нас учи да је дигитализација неизбежна, и ја желим да наставим да радим на додатном унапређењу сарадње међу парламентарцима на међународном плану ради повећања свести и размене информација.“, истакла је Миладиновић и додала да морамо бити свесни потенцијалних претњи и наставити са јачањем наших заједничких напора за ублажавањем безбедносних ризика.

„Јасно је да дигитална трансформација има позитиван утицај не само на пословање и трговину, већ и на појединца и друштво у целини, а на нама је да у овом процесу активно учествујемо, пратећи решења која унапређују дигитално друштво, али и штите људска права и безбедност“, закључила је она.  

Шеф сталне делегације у ПС ОЕБС Стефана Миладиновић је у оквиру своје посете Копенхагену имала и билатералне састанке са генералним секретаром ПС ОЕБС Робертом Монтелом и амбасадором Србије у Данској Јасмином Митровић-Марић.

Категорије: Посланичка група