Učešće šefa stalne delegacije NS RS pri PS OEBS Stefane Miladinović u studijskoj poseti generalnog sekretarijata PS OEBS u Kopenhagenu Poslanička grupa

Specijalni predstavnik PS OEBS za digitalnu agendu Stefana Miladinović boravila je u trodnevnoj radnoj poseti Danskoj, koja je namenjena istraživanju i proučavanju digitalnog razvoja Danske i novih nacionalnih strateških dokumenata.

Tokom radne posete, Stefana Miladinović sastala se sa kolegom narodnim poslanikom Kristoferom Agardom Melsonom koji je i portparol svoje stranke za IT i telekomunikacije u danskom parlamentu, i sa zvaničnicima administracije Grada Kopenhagena. Na sastancima se razgovaralo o strategijama Vlade i lokalne administracije u pogledu unapređenja usluga, kao i o fazama uspostavljanja digitalnog društva u Danskoj. 

Miladinović se sastala i sa zvaničnicima danske Agencije za digitalizaciju i zvaničnicima Konfederacije danske industrije. Sagovornici su se fokusirali na digitalni put Danske tokom poslednjih decenija, kao i na napor da se građanima obezbede efikasnija digitalna rešenja i usluge. Zvaničnici su predstavili strateška dokumenta i nova rešenja koja se sprovode zajedničkom saradnjom javnog i privatnog sektora. Takođe dotakli su se i budućih izazova, posebno digitalne sigurnosti, zaštite podataka i potrebe da se očuva široko poverenje u javni sektor, što je od vitalnog značaja za buduća digitalna kretanja.

Danska je prva država koju je posetila u kapacitetu specijalnog predstavnika upravo iz razloga jer danski digitalni put može biti uzor ostalim zemljama. 

„Danska nas uči da je digitalizacija neizbežna, i ja želim da nastavim da radim na dodatnom unapređenju saradnje među parlamentarcima na međunarodnom planu radi povećanja svesti i razmene informacija.“, istakla je Miladinović i dodala da moramo biti svesni potencijalnih pretnji i nastaviti sa jačanjem naših zajedničkih napora za ublažavanjem bezbednosnih rizika.

„Jasno je da digitalna transformacija ima pozitivan uticaj ne samo na poslovanje i trgovinu, već i na pojedinca i društvo u celini, a na nama je da u ovom procesu aktivno učestvujemo, prateći rešenja koja unapređuju digitalno društvo, ali i štite ljudska prava i bezbednost“, zaključila je ona.  

Šef stalne delegacije u PS OEBS Stefana Miladinović je u okviru svoje posete Kopenhagenu imala i bilateralne sastanke sa generalnim sekretarom PS OEBS Robertom Montelom i ambasadorom Srbije u Danskoj Jasminom Mitrović-Marić.

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.