Ružić: Važno da gradovi i opštine unapređuju usluge za građane Vesti

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da je važno to što gradovi i opštine unapređuju rad svoje uprave kako bi građanima pružili efikasnu uslugu.

“Za uspeh svih promena koje uvodimo, da bi uprava bila po meri svih građana i privrede, ključna je volja i spremnost da se stvari menjaju. Danas nagrađujemo one lokalne samouprave koje jesu pokazale najveću spremnost da uvedu uslugu bezgotovinskog plaćanja u svojim uslužnim centrima”, rekao je ministar na svečanom proglašenju najuspešnijih gradova i opština u okviru takmičenja “Šampioni bezgotovinskog plaćanja”.

On je podsetio da je Ministarstvo u prethodnom periodu podržalo 14 lokalnih samouprava da uspostave Jedinstveno upravno mesto – da omoguće građanima da dolaskom na jedan šalter, jedno mesto završe sve poslove koje imaju sa upravom.

“Za tri godine uspeli smo da izdvojimo milion evra za gradove i opštine širom Srbije, da urede JUM i podignu kvalitet usluga”, rekao je on.

Omogućavanjem bezgotovinskog plaćanja u ovim korisničkim servisima, je važno jer, kako je rekao, osim toga što građanin više neće morati da obilazi  šaltere različitih institucija, neće više morati da ide ni u banke i pošte da bi platio  takse.

Dodao je da se utvrđuje i  Program razvoje eUprave odnosno, konkretne aktivnosti i mere kojima će naša uprava postati eUprava i koristiti nove tehnologije, kako bi građanima pružila kvalitetnije i brže usluge.

“Druga važna stvar je isticanje pozitivnih primera kojima želimo da podstaknemo i druge opštine i gradove da ulože maksimalan napor, kako bi za građane i privredu bili istinski servis. Sa tom namerom Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, od ove godine u okviru Fonda za lokal, pokreće nagradu za gradove i opštine koji su se istakli kao najbolji primeri dobre uprave”, dodao je ministar Ružić.

Takmičenje gradova i opština koje organizuju Kancelarija za IT i eUpravu, u saradnji s NALED-om i uz podršku kompanija Mastercard i Visa, počelo je 1. jula 2019. godine.

U 60 gradova i opština u Srbiji uvedeni su POS terminali i omogućeno je plaćanje taksi i naknada platnim karticama na šalterima lokalne administracije. Nagrađene lokalne samouprave –  Priboj, Crna Trava, Irig, Sombor, Vranje, Pančevo, Šabac, Novi Sad, Žabalj, Leskovac .

Izvor: MDULS

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.