Најновије

У Сомбору додељено 40 кључева у оквиру Регионалног стамбеног фонда Вести

Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића поводом церемоније свечане доделе кључева за 40 станова за избегле породице у Сомбору, у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Републици Србији у оквиру Потпројекта 4:

„Уважени гости,
Даме и господо,
Драги пријатељи,

Радује ме што смо се данас окупили баш у Сомбору и то веома лепим поводом. Наиме, данас ћемо свечано уручити кључевe за 40 становa нашим драгим суграђанима, који су бежећи од ратне стихије на просторима бивше Југославије, нашли мир и уточиште у Републици Србији. Иако је од тих тужних догађаја прошло и више од двадесет година, тек данас смо у прилици да вам као држава помогнемо да добијете пристојан дом за вас и ваше породице.

Република Србија је са Европском унијом остварила успешну сарадњу оличену управо у Регионалном стамбеном програму. Овај програм има за циљ да стамбено збрине и обезбеди све породице са простора бивше Југославије које имају статус избеглих лица. Програм се спроводи код нас, али и у Републици Хрватској, Босни и Херцеговини и Црној Гори.

Иако то на сваком месту истичем, и сада бих указао да је Програм финансиран кроз донаторска средства, те велику захвалност дугујемо Европској унији као највећем донатору, као и свим државама појединачним донаторима. Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савета Европе. Комесаријат за избеглице и миграције је водећа институција која спроводи програм у Србији, док процес избора корисника спроводе у сарадњи са локалним самоуправама, уз надзор и стручну помоћ УНХЦР-а и ОЕБС-а.

Станове које ћемо данас доделити део су Потпројекта 4, чија вредност износи преко 18 милиона евра, од којих је више од 16 милиона из донације Регионалног стамбеног програма, а нешто више од два милиона евра је национална контрибуција. У оквиру овог потпројекта планирано је усељење у 1.233 стамбене јединице, у више локалних самоуправа.

Овом приликом желим да поздравим наше домаћине – градоначелницу Сомбора Душанку Голубовић, која је са својим сарадницима обезбедила земљиште и пратећу инфраструктуру за изградњу станова, комесара Владимира Цуцића, који je са својим сарадницима највише и ангажован у Регионалном стамбеном програму, као и Душана Ковачевића, директора Јединице за управљање пројектима, која испред Владе Републике Србије спроводи Регионални стамбени програм. Такође, поздрављам и Душка Ћутилова, испред Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима.

Наравно, велика ми је част да поздравим и наше госте – испред делегације Европске уније у Србији Бригит Кухар, затим представника УНХЦР Андреја Кaзакова, као и Тимоти Света, госта из САД, који је уједно и координатор за избеглице у региону. Још једном, хвала вам свима на посвећености овом програму и помоћи.

Драги пријатељи, још увек постоје многа тешка и отворена питања у односу са нашим суседима. Сведоци смо сталних притисака и замена теза у нашим односима. Још се трага за несталим лицима, још увек многе породице чекају одговоре о судбини својих најмилијих.

Зато, са овог места желим да вам упутим поруку наде и замолим да славимо живот, те да овај дан буде ваш нови почетак на путу ка некој лепшој и безбрижнијој будућности, за коју сви ми у Влади Р. Србије напорно радимо.

Живели и живела Србија!”

Извор и фото: МСП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.