U Somboru dodeljeno 40 ključeva u okviru Regionalnog stambenog fonda Vesti

Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića povodom ceremonije svečane dodele ključeva za 40 stanova za izbegle porodice u Somboru, u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji u okviru Potprojekta 4:

„Uvaženi gosti,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Raduje me što smo se danas okupili baš u Somboru i to veoma lepim povodom. Naime, danas ćemo svečano uručiti ključeve za 40 stanova našim dragim sugrađanima, koji su bežeći od ratne stihije na prostorima bivše Jugoslavije, našli mir i utočište u Republici Srbiji. Iako je od tih tužnih događaja prošlo i više od dvadeset godina, tek danas smo u prilici da vam kao država pomognemo da dobijete pristojan dom za vas i vaše porodice.

Republika Srbija je sa Evropskom unijom ostvarila uspešnu saradnju oličenu upravo u Regionalnom stambenom programu. Ovaj program ima za cilj da stambeno zbrine i obezbedi sve porodice sa prostora bivše Jugoslavije koje imaju status izbeglih lica. Program se sprovodi kod nas, ali i u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Iako to na svakom mestu ističem, i sada bih ukazao da je Program finansiran kroz donatorska sredstva, te veliku zahvalnost dugujemo Evropskoj uniji kao najvećem donatoru, kao i svim državama pojedinačnim donatorima. Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope. Komesarijat za izbeglice i migracije je vodeća institucija koja sprovodi program u Srbiji, dok proces izbora korisnika sprovode u saradnji sa lokalnim samoupravama, uz nadzor i stručnu pomoć UNHCR-a i OEBS-a.

Stanove koje ćemo danas dodeliti deo su Potprojekta 4, čija vrednost iznosi preko 18 miliona evra, od kojih je više od 16 miliona iz donacije Regionalnog stambenog programa, a nešto više od dva miliona evra je nacionalna kontribucija. U okviru ovog potprojekta planirano je useljenje u 1.233 stambene jedinice, u više lokalnih samouprava.

Ovom prilikom želim da pozdravim naše domaćine – gradonačelnicu Sombora Dušanku Golubović, koja je sa svojim saradnicima obezbedila zemljište i prateću infrastrukturu za izgradnju stanova, komesara Vladimira Cucića, koji je sa svojim saradnicima najviše i angažovan u Regionalnom stambenom programu, kao i Dušana Kovačevića, direktora Jedinice za upravljanje projektima, koja ispred Vlade Republike Srbije sprovodi Regionalni stambeni program. Takođe, pozdravljam i Duška Ćutilova, ispred Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima.

Naravno, velika mi je čast da pozdravim i naše goste – ispred delegacije Evropske unije u Srbiji Brigit Kuhar, zatim predstavnika UNHCR Andreja Kazakova, kao i Timoti Sveta, gosta iz SAD, koji je ujedno i koordinator za izbeglice u regionu. Još jednom, hvala vam svima na posvećenosti ovom programu i pomoći.

Dragi prijatelji, još uvek postoje mnoga teška i otvorena pitanja u odnosu sa našim susedima. Svedoci smo stalnih pritisaka i zamena teza u našim odnosima. Još se traga za nestalim licima, još uvek mnoge porodice čekaju odgovore o sudbini svojih najmilijih.

Zato, sa ovog mesta želim da vam uputim poruku nade i zamolim da slavimo život, te da ovaj dan bude vaš novi početak na putu ka nekoj lepšoj i bezbrižnijoj budućnosti, za koju svi mi u Vladi R. Srbije naporno radimo.

Živeli i živela Srbija!“

Izvor i foto: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.