Најновије

Гостовање Славице Ђукић Дејановић у Јутарњем програму на РТС: И пензионери могу допринети демографском опоравку Србије Вести

Министарка без портфеља задужена за демографију Славица Ђукић Дејановић каже за РТС да се након примењених мера значајно повећао број трећерођених беба – за око 700, а у односу на других десет земаља региона, само је у Србији повећан број новорођене деце.

Србија је једна од десет земаља у свету чији се број становника најбрже смањује. Разлози за то су негативан природни прираштај, али и висока стопа емиграције и веома ниска имиграција.

Програм Уједињених нација за развој (УНДП) је у партнерству са Популационим фондом УН применио иновативну “студио” методологију како би дошао до нових идеја и могућих праваца акције у одговору на депопулацију у Србији.

Седам међународних експерата, специјализованих у областима демографије и популационих трендова, политике старења, одговорног управљања, миграција и економије, прошле недеље је упознало ситуацију у Србији како би предложили правце у којима би требало тражити решења.

Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, наводи да су Србију посетили најпроминентнији експерти из САД, Ирске, Финске, БиХ, Италије.

Посебно су их, додаје, занимали људи старији од 50 година, јер је Србија старо друштво, као и људи који живе ван земље.

“Не можемо говорити само о емиграцији већ и о имиграцији”, напомиње министарка, и додаје да је велика пажња, такође, посвећена економији и регионалном развоју.

Ђукић Дејановићева каже да су имали доста конкретних предлога, а да је на институцијама система да се крене даље.

Министарка оцењује да се након примењених мера подршке рађању значајно повећао број трећерођених беба – за око 700, а у односу на других десет земаља региона само је у Србији повећан број новорођене деце.

То није последица само финансијских мера, јер се радило и на саветовалишном раду и репродуктивном здрављу, истиче Ђукић Дејановићева.

Извор: РТС

фото: Архива