Најновије

Нов приступ у лечењу најмлађих пацијената Посланичка група

Др Даница Буквић, народна посланица Социјалистичке партије Србије говорила је о Предлогу закона о потврђивању оквирног споразума о зајму између Банке за развој Савета Европе и Републике Србије за пројектни зајам за изградњу нове Универзитетске дечије клинике, Тиршова 2 у Београду

Изградњом овог објекта за потребе дечије медицине у Србији, али и региона, добиће се високоспецијализована установа за лечење најмлађих пацијената. Оно што је битно је да је тзв. Тиршова 2 осмишљена и пројектована по најсавременијим стандардима и да представља потпуно нов приступ у лечењу деце.

Поштовани председавајући, поштовани министре са сарадницима, поштоване колегинице и колеге народни посланици, данас расправљамо и о Предлогу закона о потврђивању Оквирног споразума о зајму за изградњу нове универзитетске дечије клинике Тиршова 2.

Клиника за дечије болести има скоро стогодишњу традицију. Још од 1924. године клиника пружа здравствене услуге најмлађим пацијентима, на највишем нивоу. Садашња зграда Универзитетске дечије клинике саграђена је у периоду од 1936. до 1940. године.

Годишње се у овој установи обави око 150.000 специјалистичких прегледа, 7.000 операција, а на 20 одељења хоспитализовано је око 300 деце, узраста од нула до 18 година. У три јединице интензивне неге, у сваком моменту, смештено је 10 најтежих болесника.

Данас Универзитетска дечија клиника, са постојећом организационом структуром, не може на адекватан начин  да одговори на потребе услед повећаног броја корисника услуга. Такође, један од великих проблема је и недостатак просторних капацитета за смештај оболеле деце и њихових пратилаца.

Министарство здравља и Влада Републике Србије препознали су значај решавања ових проблема и потребу за изградњу нове модерне зграде дечије клинике. Због тога је упућен захтев банци за развој Савета Европе за одобрење зајма за делимично финансирање изградње нове универзитетске дечије клинике.

Изградњом овог објекта за потребе дечије медицине у Србији, али и у региону, добиће се високоспецијализована установа за лечење најмлађих пацијената. Оно што је битно је да је тзв. Тиршова 2 осмишљена и пројектована по најсавременијим стандардима и да представља потпуно нов приступ у лечењу деце.

Знатно ће се повећати корисна површина. Наиме, нова клиника би требало да има површину око 33.000 метара квадратних, 54 постеље у једнокреветним и двокреветним собама и сопствену гаражу са око 600 паркинг места.

Такође, значајно је и то што ће се скратити период чекања на адекватну здравствену негу. Циљ је да деца што краће остају у болници, деца ће терапију примати у дневним болницама, налик дечијим играоницама, као и да ће лечење тешко болесне деце, посебно деце са малигним обољењима, бити прилагођено тако да са њима буду њихови родитељи, како би лечење било што мање трауматично.

Посебно је занимљив концепт флексибилности, односно флуидности болничких одељења. Наиме, цела болница ће се прилагођавати тренутним потребама, делови зграде и одељења ће брзо и лако мењати намену, а према унутрашњој динамици болнице.

Циљ је да деца Србије добију врхунско лечење, у складу са светским стандардима, а да медицинско особље добија оптималне услове за рад.

Морам да истакнем да смо последњих година сведоци реновирања великих клиничких центара, као што су Ниш, Крагујевац, Нови Сад. У току је доградња и реновирање Клиничког центра Србије, који ће добити нови ургентни центар и 20 нових операционих сала. Видљива су улагања у мањим срединама. У Лазаревцу је тако отворено ново ванболничко породилиште, што је свакако за похвалу.

Искористила бих зато ову прилику да похвалим рад и напоре Владе и Министарства здравља на решавању проблема здравства у Србији, јер само здрав човек може да допринесе напретку друштва у целини.

Посланичка група СПС ће у дану за гласање подржати овај закон, као и друга предложена документа у овој расправи. Хвала.

 

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.