Најновије

Никола Никодијевић: Бранко Пешић – једна од најупечатљивијих личности 20. века Београд

Председник Скупштине града Никола Никодијевић положио је, поводом обележавања 34. годишњице од смрти Бранка Пешића, венац на гроб једног од најуспешнијих градоначелника у историји Београда.

Никодијевић је подсетио на то да Скупштина града традиционално сваке године одаје почаст Бранку Пешићу, једној од најупечатљивијих личности 20. века, која је живела, стварала и радила у Београду.

– Београд какав данас познајемо и у коме имамо прилику да живимо, у великој мери изгледа овако и настао је захваљујући визији и истрајности господина Пешића. Неки од најзначајнијих објеката и саобраћајница које свакодневно користимо, од Газеле, бројних спортских центара, 66 изграђених школа у 10 година његовог мандата, до 86 хиљада станова, управо су његова заслуга. Ни њему није било лако да ради у то време, јер се суочавао са великим бројем критичара, отпором и неразумевањем. Оно што је најважније, имао је визију и знао како би требало да изгледа Београд у његово време, као и у будућности. Истрајао је у својој намери да Београд модернизује и био је упоран до последњег дана свог мандата, на чему му дугујемо огромну захвалност – рекао је Никодијевић и додао да ће се Скупштина Града Београда трудити да му се одужи.

Према његовим речима, у новијој историји Града карактеристична су три периода у којима је дошло до експанзије када је реч о инвестицијама и грађевинској индустрији у Београду.

– То је било између два светска рата за време некадашњег градоначелника Владе Илића, потом у време Бранка Пешића и данас – када после 50 година имамо и трећи инвестициони циклус у граду Београду. Једна од највећих жеља Бранка Пешића, коју није успео да оствари, било је спуштање Београда на реке, а ми данас његов сан, али и сан многих генерација Београђана реализујемо пројектом „Београд на води” и заокружујемо једну велику причу коју је Пешић почео – рекао је Никодијевић.

На нама је да чувамо сећање на Бранка Пешића и преносимо га на млађе генерације, али и да имамо дозу поштовања према ономе што је један човек за 10 година свог мандата успео да изгради у нашем граду, закључио је Никодијевић.

Један од пријатеља и поштовалаца Бранка Пешића – Милорад Козловачки присетио се периода када је Бранко Пешић водио Град Београд и навео да је бивши градоначелник имао велики утицај на све због моралне снаге. Био је подстицајан, нарочито на младе људе који су учествовали у изградњи Новог Београда, Аде Циганлије и свему што је требало не само у Београду него и читавој земљи.

Козловачки је подсетио и да је Бранко Пешић био рањен у борби против фашизма, а није хтео никакве заслуге које је могао као функционер да добије. До краја живота остао је да живи у Земуну у породичној кући и није хтео да се пресели на Дедиње или у било које ексклузивније насеље.

Догађају је присуствовао и подсекретар за спорт и омладину Никола Рајичић.

Извор и фото: Беоинфо

Категорије: Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.