Најновије

Милићевић: Законски предлози корак напред у изборном процесу Вести

Законски предлози у вези са изборним процесом, о којем данас посланици расправљају у Скупштини, представљају још један корак напред ка побољшању изборних услова у Србији, оценио је посланик СПС-а Ђорђе Милићевић додајући да ће се смањењем цензуса вратити политички живот и дијалог у парламент.

Милићевић је новинарима у Скупштини Србије казао да се смањењем цензуса са пет на три одсто добити и више странака у парламенту, те да ће због тога и власт и опозиција морати много више да раде.

“Оно што је суштински најважније јесте да ће се дијалог и политика водити у парламенту, а далеко мање или, надамо се, уопште неће се водити на улици”, казао је Милићевић.

Према његовим речима, констатација да се изборни закон не мења у години избора не стоји ни у једном документу дефинисана.

Наводећи да су 13. децембра усвојили четири законска предлога које је предложио цивилни сектор, Милићевић је казао да сада када је пред посланицима предлог Српске напредне странке, један део опозиције има, најблаже речено, некоректан став.

“Није тачно да се смањењем цензуса нарушава право опозиције”, казао је Милићевић и додао да се на тај начин ствара могућност опозиционим странкама које су у овом тренутку испод пет одсто да буду у парламенту, као и да мањи цензус иде на штету најаче странке, што је у овом тренутку СНС.

“Једном делу опозиције не одговарају ови предлози зато што је бојкот пропао, а самим тим и оно што је вероватно био планирани сценарио – да се након неког времена изазове хаос у политичком животу и распишу ванредни избори. На њихову жалост, неће бити ванредних парламентарних избора, Србија улази у редован циклус избора, имамо континуитет у том смислу, Србија ће добити владу која ће имати подршку и поверење грађана и имаће политичку стабилност”, навео је Милићевић.

Додао је да су апсолутно непотребне никакве предизборне и прелазне владе што је, како каже, када је предлагано на Факултету политичких наука, био јефтин трик и покушај да без избора један део опозиције дође на власт.

Што се тиче националних мањина, Милићевић је казао да се посланичка група СПС-а слаже апсолутно да је важно афирмисати улогу националних мањина у политичком животу Србије и спречити злоупотребе да се под “лажном фирмом појављују припадници националних мањина”.

Посланичка група СПС подржаће и предлог закона који је предложила посланица Демократске странке Драгана Чомић, казао је Милићевић и образложио ту одлуку тиме што и они сматрају да треба да буде што више припадница женског пола у парламенту, као и у другим институцијама.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.