Најновије

Малим корацима до великих циљева Посланичка група

СНЕЖАНА ПАУНОВИЋ, народна посланица Социјалистичке партије Србије говорила је о изменама и допунама изборних закона.

Поносна сам на све своје другарице које су пуних 30 година биле присутне на политичкој сцени и које су давале допринос квалитету рада на свим позицијама. То су биле жене које су дале мотив свима нама које смо тада биле тек у грађењу своје политичке каријере.

 

„Поштовани господине Арсићу, уважене колеге и колегинице, грађани Србије, свесно данас поздрављам прво колеге, јер сте уважене моје колеге тренутно у сали мање заступљен пол. Ако неко покаже крупни кадар видеће се да сам ја у праву. Тако би у пракси требало да изгледа родна равноправност о којој говоримо. 

Предложени закон који каже – 40% жена на листама, на будућим изборима, је изазвао све само не равнодушност и чини ми се да је његова победа најпре у томе. Ја ћу се потпуно сложити и са предлагачем и са председницом Скупштине, јер су и једна и друга пре свега својим политичким искуством објасниле где су мотиви за овакав закон. 

Сложићу се и да овде расправљамо о 2,5%, грубо речено, што није ни много више, нити ко зна какав капитални корак, али се малим корацима стиже до великих циљева. 

Када је у питању СПС, шеф посланичке групе недвосмислено је рекао да ће подржати све предложене законе. Ја ту немам шта да додам. 

Оно што желим да кажем, пре свега као секретар Форума жена СПС, јесте да сам апсолутно поносна на све своје другарице које су пуних 30 година, колика је традиција СПС, давале свој допринос квалитету рада пре свега социјалиста на свим позицијама на којима смо били и у свим временским раздобљима која су иза нас, и када смо били апсолутна власт, и када смо били опозиција, и када смо били део власти.

Тачно је да је најмањи број жена био у оном тренутку о коме је председница Скупштине говорила малопре, и тачно је да су то биле жене које су биле мотив за све нас које смо тада биле тек у грађењу своје политичке каријере која може да буде мање или више успешна, али свакако постоји.

Ја се пре свега захваљујем предлагачу због искорака који је учинила, говорим о Гордани Чомић, онда се захваљујем председници Скупштине која је препознала мотив, али се највише захваљујем председнику Републике Србије, који је показао да када говори о својој Милици, на њу и мисли. Ово је закон који ће омогућити боље сутра за све наше Милице. 

Жао ми је, ако неко од нас ово није препознао кроз ту призму. Жао ми је ако сте га мерили кроз призму која вам се од нас допада или не допада. Ми имамо своје мане, свакако, нека је речитија, нека мање, са неком се лакше договара, са неком теже, али иза нас долазе генерације наших ћерки и увек се може десити да се преко пута њих нађе неко ко их не разуме сасвим. Раскрчите им пут да могу гласније да говоре, па ће лакше доћи и до разумевања. 

Ја се потпуно слажем, пре свега са позиције левичарке, да овај предлог закона може да се употпуни и одређеним амандманским решењима која су предложена и о томе ћемо разговарати у појединостима. 

Оно што је важно рећи данас у начелу, јесте да ово није никакав женски бунт. Ми смо само пробале да у наше време, у нашем мандату, нашим учинком зарадимо од наших колега и пријатеља подршку да нас буде 2,5% више. Ако на овом испиту будемо пали зарад мишљења Владе или било кога од нас појединачно, онда се бојим да је то одговор да смо пали као друштво. 

Свакако ћу, као посланик СПС, гласати за све предложене законе и нећу се због времена бавити смањењем цензуса, о томе ће говорити моје колеге. Исцрпно је и врло прецизно о томе говорио Ђорђе Милићевић. 

Захваљујем вам се што сте ме саслушали и још једном молим да према овом закону имамо шири приступ од оног што је лични.“ 

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.