Спремност да заједно мењамо друштвену свест Посланичка група

СТЕФАНА МИЛАДИНОВИЋ, народна посланица Социјалистичке партије Србије говорила је о изменама и допунама изборних закона.

Приступ и однос жена у политици и свим друштвеним односима разликује се у односу на приступ мушкараца, што подразумева и тражи међусобно поштовање, разумевање и дијалог. Добро је да жене мењају амбијент, мењају контекст, мењају друштво баш својим активним учешћем.

 

„С обзиром да је остало мојој посланичког групи свега пар минута, ја ћу се, без обзира на то што сматрам да су сви предлози закона који су на дневном реду изузетно важни и неће колега Александар Мартиновић замерити, осврнути на предлоге закона које је поднела моја колегиница Гордана Чомић, а тичу се квота, квота о којима данас разговарамо, квота које је и сама Гордана поменула, тј. окарактерисала као друштвену категорију. 

Осврнула бих се на почетку на оно што је Гордана рекла, а мени је остало запамћено, да ове квоте јесу неопходне, јер управо друштво вековима пркоси природи, оној која, жаргонски речено, јесте фифти – фифти. 

Република Србија, бар статистика каже, има нешто већи проценат жена у односу на мушкарце у популацији, а ја бих волела да живим у друштву и у земљи у којој смо равноправни и подједнако заступљени, не само у политици, већ у свим сферама друштвеног живота. 

Шта ко интимно мисли и какве аргументе користи, заиста је ствар личне перцепције и ја се тиме не бих бавила данас. Сваке структурне промене и разбијање стереотипа и свака борба против предрасуда траже међусобно и поштовање и разумевање и дијалог. Управо то јесте произвела ова интервенција у законском облику коју је колегиница Гордана Чомић поднела. То није само број, то је став. Тај став показује стање личне свести и спремност да сви заједно мењамо друштво и да мењамо друштвену свест. 

Начин, теме и приступ, када су у питању жене, не само у политици, већ и у другим друштвеним областима, су мало другачији, заправо, јесу другачији у односу на приступе мушкараца и то је потпуно природно, прихватљиво и нормално. Добро је да жене мењају амбијент, мењају контекст, мењају друштво баш својим активним учешћем.

Како жене воде политику? Ево, показује данашња расправа, јер она је резултат нечије идеје, потребе, дијалога и спремности и колегинице Гордане Чомић и председнице парламента Маје Гојковић. Зато је данашња расправа, бар за мене, једна од најпријатнијих расправа које сам, од 2012. године као народна посланица, имала прилике да водим у овом парламенту. 

Истакла бих да подржавамо и предлоге закона које је уважени колега Мартиновић предложио. Надам се да ћемо као посланичка група активно учествовати и у расправи у појединостима.“

Категорије: Посланичка група