Најновије

Дачић и Ди Мајо: Италија снажно подржава Србију на путу ка ЕУ Вести

Министар спољних послова Италије Луиђи Ди Мајо изјавио је да регион Западног Балкана природно припада Европи и да је циљ Италије да гарантује да процес проширења буде и остварен, док је шеф српске дипломатије Ивица Дачић истакао да је Србија захвална Италији на подршци коју нам пружа на европском путу.

“Ми смо веома захвални Италији што подржава европски пут Србије, константно и принципијелно, што се не односи само на Србију, већ на цео Западни Балкан”, казао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре.

Одговарајући на питање зашто је успорен европски пут Србије, Дачић је казао да постоји неколико разлога за то, а да први представљају проблеми у функционисању саме ЕУ и прецизирања става да ли ће се ићи даље у проширење или не.

Замолио је Италију, као пријатељску земљу, да утиче на то да Србија и друге земље у региону добију јасан одговор “жели ли се проширење ЕУ или не”.

“Жели ли Европа Србију у ЕУ или не? То је битно, јер имате низ нерешених билатералних проблема у региону, који могу да наруше стабилност у Европи, а за чије би решавање од велике помоћи било да земље региона имају перспективу”, навео је шеф српске дипломатије.

Други разлог је, како је навео Дачић, што је дошло до увођења такси на Косову и Метохији на робу из централне Србије и самим тим до прекида дијалога Београда и Приштине.

Како је подсетио, ЕУ је гарантовала Бриселски дијалог, а договор није спроведен – ЗСО није формирана, али је ЕУ 2013. године увела у преговоре Србији у поглавље 35 Косово.

“То значи да нема напретка у европским интеграцијама, ако нема напрека у дијалогу”, казао је Дачић и додао да напретка у дијалогу није било, па тако ни у евроинтеграцијама.

Наводећи да је Србији и иначе отворено мало поглавља, Дачић је казао да, ако се гледа из те перспективе, ако би се овом брзином наставио процес преговарања, то би трајало више деценија.

“Ми желимо да идемо европским путем, али морамо да заштитимо и наше националне интересе”, казао је шеф српске дипломатије и захвалио Италији што подржава Србију на путу ка ЕУ.

Дачић је казао да Србија и Италија имају дугу традицију добрих политичких односа и у том смислу навео да је прошле године прослављено 140 година од успостављања дипломатских односа, као и 10 година од успостављања стратешке сарадње.

“Имамо изванредне политичке односе, али не само политичке”, казао је он и подсетио да спољно трговинска размена износи готово четири милиона евра, као и да је Италија наш други спољнотрговински партнер.

До сада су италијанске компаније уложиле више од три милијарде евра у Србију, казао је Дачић и навео да постоји 1.850 компанија које запошљавају око 26.000 људи.

“Нама је интерес да што више развијамо економску сарадњу како бисмо и привукли што већи број италијанских компанија, али и како би тражили заједничке интересе на свим другим пољима”, казао је шеф српске дипломатије.

Није истина да је недавни састанак са европским комесаром Оливером Вархејием био прекинут, као ни то да је он напустио састанак, изјавио  Ивица Дачић, одговарајући на питање да је тачно да је после његовог обраћања комесар Вархеји напустио састанак и да га је Дачић увредио.

Дачић је казао да је током састанка, као и увек, изнео примедбе које Србија има на понашање ЕУ, а које су везане за питање Бриселског споразума.

“ЕУ је гарантовала да ће бити спроведен. Ја сам га потписао, а данас више нико не спомиње Заједницу српских општина”, казао је Дачић.

Како је навео, изнео је примедбе и на то што је једино Србији уведено поглављу 35 да у евроинтеграцијама напредује сходно напретку дијалога са Приштином, као и на то што се до тада ЕУ није изјашњавала о Закону о слободи вероисповести у Црној Гори.

Како је европски комесар журио на састанак са опозицијом, Дачић је казао и да му је рекао да је то идеална прилика да их пита шта је њихов став о свим питањима која постављају представницима власти.

“Шта мисле о ЕУ, јесу ли за улазак у ЕУ, шта мисле о Бриселском споразуму, шта мисле да ли је Крим руски или украјински”, додао је.

Шеф српске дипломатије истиче да никада ништа лично није рекао комесару.

“Коме је то било потребно да измисли, мислећи да ће мени да направи неку штету, не знам. Немам потребу да од себе правим хероја, јер сваки пут исто причам. То није тачно”, закључио је Дачић.

За сада нема ниједног држављанина Србије који је заражен короновирусом, изјавио је  Дачић и додао да Србија пружа велику подршку Кини да се избори са тим вирусом.

Казао је да је још двоје држављана Србије у Вухану, који су остали по својој жељи, а да се они који су евакуисани француским војним авионом налазе у карантину у Француској.

“За сада су добро, нису заражени и у недељу им истиче карантин, а након тога, ако све буде у реду, слободно могу да се крећу”, казао је Дачић.

Када је реч о броду код Хонгконга, сви путници су пуштени да могу да се евакуишу, али двојица српских држављана су чланови посаде и и даље раде на том броду, казао је Дачић и истакао да на срећу нико од њих није заражен.

“Имамо наше људе који се налазе у карантину на броду код Јокохаме у Јапану, њих 14, плус један из Црне Горе. Они су и даље у карантину и немогуће је напустити тај карантин. Тамо има 3.700 људи на броду и постоје строга правила Светске здравствене организације која се поштују”, казао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је навео да је позван да посети Кину, али да остаје да се види како ће то да уради, с обзиром да су сви међународни летови скоро свуда укинути.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.