Dačić i Di Majo: Italija snažno podržava Srbiju na putu ka EU Vesti

Ministar spoljnih poslova Italije Luiđi Di Majo izjavio je da region Zapadnog Balkana prirodno pripada Evropi i da je cilj Italije da garantuje da proces proširenja bude i ostvaren, dok je šef srpske diplomatije Ivica Dačić istakao da je Srbija zahvalna Italiji na podršci koju nam pruža na evropskom putu.

“Mi smo veoma zahvalni Italiji što podržava evropski put Srbije, konstantno i principijelno, što se ne odnosi samo na Srbiju, već na ceo Zapadni Balkan”, kazao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanje zašto je usporen evropski put Srbije, Dačić je kazao da postoji nekoliko razloga za to, a da prvi predstavljaju problemi u funkcionisanju same EU i preciziranja stava da li će se ići dalje u proširenje ili ne.

Zamolio je Italiju, kao prijateljsku zemlju, da utiče na to da Srbija i druge zemlje u regionu dobiju jasan odgovor “želi li se proširenje EU ili ne”.

“Želi li Evropa Srbiju u EU ili ne? To je bitno, jer imate niz nerešenih bilateralnih problema u regionu, koji mogu da naruše stabilnost u Evropi, a za čije bi rešavanje od velike pomoći bilo da zemlje regiona imaju perspektivu”, naveo je šef srpske diplomatije.

Drugi razlog je, kako je naveo Dačić, što je došlo do uvođenja taksi na Kosovu i Metohiji na robu iz centralne Srbije i samim tim do prekida dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je podsetio, EU je garantovala Briselski dijalog, a dogovor nije sproveden – ZSO nije formirana, ali je EU 2013. godine uvela u pregovore Srbiji u poglavlje 35 Kosovo.

“To znači da nema napretka u evropskim integracijama, ako nema napreka u dijalogu”, kazao je Dačić i dodao da napretka u dijalogu nije bilo, pa tako ni u evrointegracijama.

Navodeći da je Srbiji i inače otvoreno malo poglavlja, Dačić je kazao da, ako se gleda iz te perspektive, ako bi se ovom brzinom nastavio proces pregovaranja, to bi trajalo više decenija.

“Mi želimo da idemo evropskim putem, ali moramo da zaštitimo i naše nacionalne interese”, kazao je šef srpske diplomatije i zahvalio Italiji što podržava Srbiju na putu ka EU.

Dačić je kazao da Srbija i Italija imaju dugu tradiciju dobrih političkih odnosa i u tom smislu naveo da je prošle godine proslavljeno 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, kao i 10 godina od uspostavljanja strateške saradnje.

“Imamo izvanredne političke odnose, ali ne samo političke”, kazao je on i podsetio da spoljno trgovinska razmena iznosi gotovo četiri miliona evra, kao i da je Italija naš drugi spoljnotrgovinski partner.

Do sada su italijanske kompanije uložile više od tri milijarde evra u Srbiju, kazao je Dačić i naveo da postoji 1.850 kompanija koje zapošljavaju oko 26.000 ljudi.

“Nama je interes da što više razvijamo ekonomsku saradnju kako bismo i privukli što veći broj italijanskih kompanija, ali i kako bi tražili zajedničke interese na svim drugim poljima”, kazao je šef srpske diplomatije.

Nije istina da je nedavni sastanak sa evropskim komesarom Oliverom Varhejiem bio prekinut, kao ni to da je on napustio sastanak, izjavio  Ivica Dačić, odgovarajući na pitanje da je tačno da je posle njegovog obraćanja komesar Varheji napustio sastanak i da ga je Dačić uvredio.

Dačić je kazao da je tokom sastanka, kao i uvek, izneo primedbe koje Srbija ima na ponašanje EU, a koje su vezane za pitanje Briselskog sporazuma.

“EU je garantovala da će biti sproveden. Ja sam ga potpisao, a danas više niko ne spominje Zajednicu srpskih opština”, kazao je Dačić.

Kako je naveo, izneo je primedbe i na to što je jedino Srbiji uvedeno poglavlju 35 da u evrointegracijama napreduje shodno napretku dijaloga sa Prištinom, kao i na to što se do tada EU nije izjašnjavala o Zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Kako je evropski komesar žurio na sastanak sa opozicijom, Dačić je kazao i da mu je rekao da je to idealna prilika da ih pita šta je njihov stav o svim pitanjima koja postavljaju predstavnicima vlasti.

“Šta misle o EU, jesu li za ulazak u EU, šta misle o Briselskom sporazumu, šta misle da li je Krim ruski ili ukrajinski”, dodao je.

Šef srpske diplomatije ističe da nikada ništa lično nije rekao komesaru.

“Kome je to bilo potrebno da izmisli, misleći da će meni da napravi neku štetu, ne znam. Nemam potrebu da od sebe pravim heroja, jer svaki put isto pričam. To nije tačno”, zaključio je Dačić.

Za sada nema nijednog državljanina Srbije koji je zaražen koronovirusom, izjavio je  Dačić i dodao da Srbija pruža veliku podršku Kini da se izbori sa tim virusom.

Kazao je da je još dvoje državljana Srbije u Vuhanu, koji su ostali po svojoj želji, a da se oni koji su evakuisani francuskim vojnim avionom nalaze u karantinu u Francuskoj.

“Za sada su dobro, nisu zaraženi i u nedelju im ističe karantin, a nakon toga, ako sve bude u redu, slobodno mogu da se kreću”, kazao je Dačić.

Kada je reč o brodu kod Hongkonga, svi putnici su pušteni da mogu da se evakuišu, ali dvojica srpskih državljana su članovi posade i i dalje rade na tom brodu, kazao je Dačić i istakao da na sreću niko od njih nije zaražen.

“Imamo naše ljude koji se nalaze u karantinu na brodu kod Jokohame u Japanu, njih 14, plus jedan iz Crne Gore. Oni su i dalje u karantinu i nemoguće je napustiti taj karantin. Tamo ima 3.700 ljudi na brodu i postoje stroga pravila Svetske zdravstvene organizacije koja se poštuju”, kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je naveo da je pozvan da poseti Kinu, ali da ostaje da se vidi kako će to da uradi, s obzirom da su svi međunarodni letovi skoro svuda ukinuti.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.