Goran Trivan: Javno slušanje o zaštiti životne sredine u Narodnoj skupštini Vesti

Javna rasprava o kvalitetu vazduha u Srbiji pokazuje da smo na putu društvenog konsenzusa o životnoj sredini, ali zdrav život i životno okruženje nisu mogući ukoliko svako od nas svojim ličnim odnosom i promenom navika ne učestvuje u tom značajnom procesu, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na javnom slušanju Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine. 

Ministar je ukazao na brojne uzroke zagađenja vazduha i narušavanja životne sredine, ocenjujući da je javni diskurs o kvalitetu vazduha pokazao dovoljno naraslu kritičku svest javnosti da bi zaštita životne sredine dobila visoki društveni značaj koji joj pripada. Goran Trivan je ukratko upoznao prisutne sa merama Ministarstva za poboljšanje kvaliteta vazduha koje su u toku, kao i sa dugoročnim merama koje će biti realizovane u narednom periodu. Pored zakonodavnog okvira, od velikog značaja je precizno utvrđivanje kvaliteta vazduha, zbog čega će Ministarstvo u ovoj godini izdvojiti još 25 miliona dinara za nabavku mernih stanica, pored već izdvojenih sredstava koja su upotrebljena za nabavku mernih stanica u Novom Pazaru i Vršcu, istakao je ministar. Protekle godine Ministarstvo je podržalo projekte lokalnih samouprava na osnovu kojih je pošumljeno 280 hektara, a ove godine će dodeliti još 41 milion dinara, čime će se obezbediti nove površine pod šumom u Srbiji. U pripremi je propis na osnovu kojeg će biti omogućena  dodela subvencija za kupovinu električnih i hibridnih vozila što je paradigma volje države da investira u saobraćaj, rekao je Trivan i najavio da će Ministarstvo, imajući u vidu predloge i inicijative zainteresovanih građana i asocijacija, razmotriti mogućnosti za uvođenje olakšica onima koji bi se opredelili za vozila na gas.     

Kako je naglasio ministar Trivan, potrebno je ugraditi zaštite životne sredine u sve sektorske politike, i ekološke principe primenjivati i kroz redukciju saobraćaja, zatvaranja individualnih ložišta i priključivanje domaćinstava na sistem daljinskog grejanja, kontrolu i ograničenje industrijske emisije,  urbanizam, i druge mere, a zbog složenosti ovih pitanja, njihovo rešavanje kroz rad komisije vlade Republike Srbije je pravi put, jer Ministarstvo zaštite životne sredine u ovom procesu ne može biti samo. .  

Popunjena sala i brojna pitanja prisutnih ukazali su na veliki značaj i visoku zainteresovanost javnosti za ovu temu, a nakon svih izlaganja i diskusije, nametnulo se opšte uverenje da je za kvalitet vazduha presudno da mere koje budu preduzimane pokažu očekivane rezultate, kako bi omogućili narednim pokoljenjima da udišu čist vazduh.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.