Trivan sa ambasadorom Kraljevine Holandije Žil Arno Bešur Pluhom Vesti

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je sa ambasadorom Kraljevine Holandije u Republici Srbiji  Žil Arno Bešur Pluhom o saradnji dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine. 

Zajednički je ocenjeno da je saradnja dve zemlje u oblasti  zaštite životne sredine izuzetno uspešna, da su ostvareni dobri rezultati i da ima još dosta prostora za razvijanje saradnje, posebno u oblasti otpada i otpadnih voda. 

Ministar Trivan je izrazio zahvalnost Kraljevini Holandiji na pomoći i podršci našoj zemlji u procesu pristupanja EU i investicijama u  realizaciji projekata, a posebno u oblasti otpadnih voda i otpada, koja je priorit u zaštiti životne sredine. Ministar je ukazao da nam je posebno dragocena podrška holandske vlade kroz program ORIO na projektu upravljanja otpadnim vodama u Leskovcu, koji obuhvata  kanalizacionu mrežu i neophodnu infrastrukturu za preradu otpadnih voda sa linijom mulja, što je prvi i najznačajniji projekat takve vrste i poduhvat, ne samo od lokalnog, već i nacionalnog značaja.Trivan je predstavio strateške planove Srbije u oblasti prerade otpada i otpadnih voda i mogućnosti za investiciona ulaganja u ovoj i drugim oblastima životne sredine. Ukazao je da je ova godina, godina početka promena u stanju živote sredine i da je   ova oblast spremna za investicioni ciklus. Objasnio je da je 13 jedinica lokalnih samouprava spremno za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda , a da su još 32 opštine u finalnoj fazi pripreme projektno-dokumentacije. 

Zajednički je  ocenjeno da holandske investicije ne samo što donose kapital već i najsavremenije, inovativne tehnologije koje su dragocene u dostizanju najviših standarda životne sredine. Dvojica sagovornika su konstatovali da se saradnja u ovoj oblasti može realizovati kroz biznis-forume u koje bi se uključile holandske kompanije koje bi bile spremne da putem javno-privatnog partnerstva  investiraju u projekte, kao i kroz razmenu stručnjaka u oblasti zaštite životne sredine.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredinu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.