Ivica Dačić: Važno da SRB prati poruke SAD,Tramp dobija još jedan mandat Vesti

Srbija se uvek zalagala za kompromisno rešenje kosovskog pitanja ”koje bi bilo najmanje loše za sve”, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, uz ocenu da sve ukazuje na to da će Donald Tramp dobiti još jedan predsednički mandat i da zato Srbija treba da prati poruke koje dolaze iz Vašingtona.

Kaže da je pozitivno to što iz SAD stižu poruke o uvođenju sankcija Prištini i dodaje da se od takozvanog Kosova traži povlačenje taksi, a od Srbije da prestane sa lobiranjem za povlačenje priznanja.

“Oni sada pokušavaju da nateraju Prištinu da povuče takse, a da Priština ipak nešto i dobije”, rekao je Dačić za TV Hepi.

Na pitanje kako će Srbija da razgovara sa vladom Aljbina Kurtija i da li će sa njim biti teži razgovori nego sa Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, Dačić je kazao da Beograd mora da razgovara sa svakim ko je izabran, uz ocenu da je Kurti veći ekstremista od Tačija i Haradinaja i da ima jasan cilj – stvaranje Velike Albanije.

Šef srpske diplomatije je naglasio da od Beograda ne može da se traži da prestane da radi na povlačenju priznanja Kosova, dok u isto vreme Priština vodi kampanju za priznavanje, ističući da je to moguće jedino ako se postigne univerzalni moratorijum o tome.

Ministar je rekao da je izazvalo šok kada je Srbija počela sa kampanjom za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova jer, kako kaže, nikom nije padalo na pamet da je to moguće.

”Ako ništa drugo, ući ćemo u anale po tome što smo izmislili novu reč – otpriznavanje”, rekao je Dačić.

Ponovio je da je, u vreme kada je Srbija počela da radi na povlačenju priznanja nezavisnosti, Kosovo je priznavalo 113 zemalja, a danas ih je 93, dok 95 država ne priznaje Kosovo.

Dačić je kazao da je pet zemalja ”u fluidnom stanju”, ali da to ne znači da će te zemlje glasati za Kosovo u međunarodnim institucijama.

Šef srpske diplomatije kaže da, ako neko misli da Srbija treba da prizna nezavisno Kosovo, zaboravlja da situacija na terenu ne odgovara tome.

”Vlast u Prištini ne kontroliše celu teritoriju, isto kao što vlast u Beogradu ne kontrolišu celu teritoriju Srbije po Ustavu Srbije”, rekao je ministar.

Napominje da Priština nije poštovala dogovore Briselskog sporazuma i da je bivša šefica diplomatije EU Ketrin Ešton imala jaču poziciju nego njena naslednica Federika Mogerini i da sve što je sa njom dogovoreno to je ispoštovano.

“Da je ona ostala do kraja mislim da bi Briselski sporazum bio realizovan 100 odsto, jer ona ne bi dozvolila da ostane mrtvo slovo na papiru”, naveo je dačić.

Kaže da je tadašnji Komesar za proširenje Štefan File pitanje tzv. Kosova ubacio u pitanje pristupanja Srbije EU. Kaže da je poglavlje 35 zemljama kandidatima bilo najlakše, a da je Srbiji “ubačen” dijalog sa Prištinom.

“Pred svako otvaranje poglavlja sve zemlje moraju da daju mišljenje da li su zadovoljne stepenom napretka u dijalogu. To je nas upropastilo. Zavisimo od toga da li će Priština da bude fleksibilna, čak i ako oni nešto odbijaju mi trpimo posledice”, naveo je Dačić.

Dodaje da je File “tvorac” ideje o pravno obavezujućem sporazumu koji bi Beograd i Priština morali da potpišu, a da niko ne zna šta to znači i da svi to tumače na svoj način.

Komentarišući nesuglasice između Tirane i Prištine zbog ”mini Šengena”, Dačić je naveo da to u suštini znači brisanje granica, ali da to u Prištini ne razumeju.

”Priština neće nikakvu saradnju sa Beogradom i smatraju izdajom što je Edi Rama pristupio ”mini Šengenu”. Kažu da je to neka četvrta Jugoslavija, kao da im je ta zemlja nešto loše donela, a trebalo bi da je slave”, rekao je Dačić.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.