Најновије

Регулаторна тела покривају важне сегменте друштвеног живота Посланичка група

СНЕЖАНА ПАУНОВИЋ, народна посланица и овлашћени представник Социјалистичке партије Србије говорила је о Предлозима одлука о  финансијским плановима регулаторних тела за 2020. годину

Од квалитета рада регулаторних тела зависи квалитет живота  наших грађана. Подржавањем њихових финансијских планова, омогућавамо им да одговорно обављају своје функције.

Уважене колеге народни посланици, драги грађани Србије, данас је на дневном реду неколико предлога који се односе на финансијске планове регулаторних тела за 2020. годину, на које Народна скупштина, у складу са законом, даје сагласност.

Дакле, пред нама су Финансијски план Комисије за хартије од вредности за 2020. годину, Финансијски план РЕМ и Финансијски план и ребаланс финансијског плана Агенције за енергетику Републике Србије.

Народна скупштина, дајући сагласност на финансијске планове ових тела или, како бисмо рекли, на њихове буџете, остварује своју контролну функцију, односно контролише, пре свега, план трошења јавних средстава од стране ових регулаторних тела којима је посебним секторским законима поверено да имају одређене надлежности и јавна овлашћења у сектору за који су основане. Тиме што Народна скупштина води расправу о овим финансијским плановима како би на њих дала сагласност потврђује се транспарентан рад, пре свега, парламента, али и транспарентан рад ових регулаторних тела.

Да подсетим кратко на улогу регулаторних тела на чије финансијске планове Народна скупштина треба да да сагласност. Знамо да су регулаторна тела независни и самостални органи чија је надлежности од великог јавног значаја за област у којој су регулатори. За рад регулаторних тела, која су увек у жижи јавности, веома често са критичким ставом и освртом на вршење њихових надлежности, врло је важна транспарентност и јавно саопштавање свих важних послова које врше. Регулаторна тела, са друге стране, носе велику одговорност за квалитет и исходе поверених послова, јер у крајњој линији од квалитета њиховог рада зависи квалитет живота наших грађана.

Да подсетим на улогу регулатора на чије финансијске планове данас треба дати сагласност, а то ћемо учинити управо из разлога да би регулатори могли несметано да обављају своју делатност. Регулаторна тела о којима је у овој расправи реч покривају, да тако кажем, веома важне сегменте друштвеног живота.

Најпре, Комисија за хартије од вредности, која је самостална и независна државна организација, регулатор је тржишта капитала у Републици Србији, пре свега. Рећи ћу да је Комисија основана још 1990. године одлуком Савезне Владе када се, након неколико деценија, променом друштвених прилика и увођења тржишне економије, враћају институције тржишта капитала, а на Београдској берзи поново покреће трговање акцијама и краткорочним дужничким хартијама.

Основни задатак Комисије за хартије од вредности је да обезбеди, односно регулише и контролише законито, правично и транспарентно функционисање тржишта капитала с крајњим циљем заштите инвеститора. Данас, када је Србија инвестиционо активна и врло атрактивна, рећи ћу, ова функција Комисије још више добија на значају, али самим тим и на одговорности. Важна је и њена надзорна улога на тржишту капитала и берзе, и инвестиционих друштава, кастоди банака, друштава за управљање инвестиционим фондовима, као и самих инвестиционих фондова.

Када је у питању други регулатор са дневног реда, а то је регулатор за електронске медије, РЕМ, о коме се доста говори у јавности у последње време, чија је надлежност такође утврђена Законом о електронским медијима, скренула бих пажњу на делатност овог регулатора који је веома често у последње време предмет великог медијског интересовања, чак и вишемесечног међустраначког дијалога.

На сутрашњој седници Народне скупштине предмет расправе ће бити избор нових чланова, заправо чланова који ће заменити досадашње чланове који су поднели оставке. Након тог избора, састав РЕМ-а биће комплетан, иако је био и до сада, али ево вакума од неколико дана од подношења оставке. Наставиће да ради у свом пуном капацитету иако, морам да нагласим,да је и у периоду када је оптуживан да не ради свој посао како треба, ипак радио најбоље што је могао.

Овај регулатор има једну важну улогу, јер не заборавимо РЕМ утврђује медијску стратегију Србије, треба да обликује медијски простор Србије. О томе да је медијски простор разноврстан и шаренолик нема потребе говорити, али оно што је важно да увек истичемо јесте значај квалитета медијских садржаја, јер смо свесни, пре свега, великог утицаја медија на јавно мњење ,на усвајање одређених друштвених вредности и коначно или најважније за васпитање наше деце. Ја лично ту очекујем још већу активност РЕМ-а, и то је једна од најзахтевнијих улога, заправо.

Друго овлашћење РЕМ-а јесте да издаје дозволе за пружање медијских услуга, телевизије и радија и да не набрајам све остале улоге које ово регулаторно тело има.

Трећи регулатор на чији план данас дајемо сагласност јесте Агенција за енергетику, којој је у надлежност дато унапређење развоја тржишта електричне енергије, нафте и нафтних деривата, али и природног гаса. У овом сектору се свакако можемо похвалити позитивним резултатима и стабилизацијом и производње и тржиште енергената. Агенција, као независан и потпуно самосталан орган, и Министарство и „Србијагас“ последњих година су учинили велики корак како би Србија постала енергетски и стабилна, али и независна.

Међутим, о Агенцији за енергетику ће више говорити моја колегиница Марјана Мараш из посланичке групе, а ја без велике елаборације финансијских планова регулатора о којима говоримо, јер имам пуно поверење да су средства за своје буџете савесно и одговорно планирали и да ће тим средствима одговорно управљати, а тиме и грађанима Србије омогућити бољи приступ својим услугама. Предлажем да подржимо њихове финансијске планове и омогућимо им да одговорно врше своје функције.

Пред Народном скупштином ће се свакако наћи и њихови финансијски извештаји, тако да ћемо транспарентно том приликом расправљати о томе да ли су законито и одговорно остварили своје надлежности и да ли су одговорно располагали јавним средствима.

У дану за гласање посланичка група СПС ће подржати финансијске планове који се данас налазе на дневном реду. Захваљујем се.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.