Regulatorna tela pokrivaju važne segmente društvenog života Poslanička grupa

SNEŽANA PAUNOVIĆ, narodna poslanica i ovlašćeni predstavnik Socijalističke partije Srbije govorila je o Predlozima odluka o  finansijskim planovima regulatornih tela za 2020. godinu

Od kvaliteta rada regulatornih tela zavisi kvalitet života  naših građana. Podržavanjem njihovih finansijskih planova, omogućavamo im da odgovorno obavljaju svoje funkcije.

Uvažene kolege narodni poslanici, dragi građani Srbije, danas je na dnevnom redu nekoliko predloga koji se odnose na finansijske planove regulatornih tela za 2020. godinu, na koje Narodna skupština, u skladu sa zakonom, daje saglasnost.

Dakle, pred nama su Finansijski plan Komisije za hartije od vrednosti za 2020. godinu, Finansijski plan REM i Finansijski plan i rebalans finansijskog plana Agencije za energetiku Republike Srbije.

Narodna skupština, dajući saglasnost na finansijske planove ovih tela ili, kako bismo rekli, na njihove budžete, ostvaruje svoju kontrolnu funkciju, odnosno kontroliše, pre svega, plan trošenja javnih sredstava od strane ovih regulatornih tela kojima je posebnim sektorskim zakonima povereno da imaju određene nadležnosti i javna ovlašćenja u sektoru za koji su osnovane. Time što Narodna skupština vodi raspravu o ovim finansijskim planovima kako bi na njih dala saglasnost potvrđuje se transparentan rad, pre svega, parlamenta, ali i transparentan rad ovih regulatornih tela.

Da podsetim kratko na ulogu regulatornih tela na čije finansijske planove Narodna skupština treba da da saglasnost. Znamo da su regulatorna tela nezavisni i samostalni organi čija je nadležnosti od velikog javnog značaja za oblast u kojoj su regulatori. Za rad regulatornih tela, koja su uvek u žiži javnosti, veoma često sa kritičkim stavom i osvrtom na vršenje njihovih nadležnosti, vrlo je važna transparentnost i javno saopštavanje svih važnih poslova koje vrše. Regulatorna tela, sa druge strane, nose veliku odgovornost za kvalitet i ishode poverenih poslova, jer u krajnjoj liniji od kvaliteta njihovog rada zavisi kvalitet života naših građana.

Da podsetim na ulogu regulatora na čije finansijske planove danas treba dati saglasnost, a to ćemo učiniti upravo iz razloga da bi regulatori mogli nesmetano da obavljaju svoju delatnost. Regulatorna tela o kojima je u ovoj raspravi reč pokrivaju, da tako kažem, veoma važne segmente društvenog života.

Najpre, Komisija za hartije od vrednosti, koja je samostalna i nezavisna državna organizacija, regulator je tržišta kapitala u Republici Srbiji, pre svega. Reći ću da je Komisija osnovana još 1990. godine odlukom Savezne Vlade kada se, nakon nekoliko decenija, promenom društvenih prilika i uvođenja tržišne ekonomije, vraćaju institucije tržišta kapitala, a na Beogradskoj berzi ponovo pokreće trgovanje akcijama i kratkoročnim dužničkim hartijama.

Osnovni zadatak Komisije za hartije od vrednosti je da obezbedi, odnosno reguliše i kontroliše zakonito, pravično i transparentno funkcionisanje tržišta kapitala s krajnjim ciljem zaštite investitora. Danas, kada je Srbija investiciono aktivna i vrlo atraktivna, reći ću, ova funkcija Komisije još više dobija na značaju, ali samim tim i na odgovornosti. Važna je i njena nadzorna uloga na tržištu kapitala i berze, i investicionih društava, kastodi banaka, društava za upravljanje investicionim fondovima, kao i samih investicionih fondova.

Kada je u pitanju drugi regulator sa dnevnog reda, a to je regulator za elektronske medije, REM, o kome se dosta govori u javnosti u poslednje vreme, čija je nadležnost takođe utvrđena Zakonom o elektronskim medijima, skrenula bih pažnju na delatnost ovog regulatora koji je veoma često u poslednje vreme predmet velikog medijskog interesovanja, čak i višemesečnog međustranačkog dijaloga.

Na sutrašnjoj sednici Narodne skupštine predmet rasprave će biti izbor novih članova, zapravo članova koji će zameniti dosadašnje članove koji su podneli ostavke. Nakon tog izbora, sastav REM-a biće kompletan, iako je bio i do sada, ali evo vakuma od nekoliko dana od podnošenja ostavke. Nastaviće da radi u svom punom kapacitetu iako, moram da naglasim,da je i u periodu kada je optuživan da ne radi svoj posao kako treba, ipak radio najbolje što je mogao.

Ovaj regulator ima jednu važnu ulogu, jer ne zaboravimo REM utvrđuje medijsku strategiju Srbije, treba da oblikuje medijski prostor Srbije. O tome da je medijski prostor raznovrstan i šarenolik nema potrebe govoriti, ali ono što je važno da uvek ističemo jeste značaj kvaliteta medijskih sadržaja, jer smo svesni, pre svega, velikog uticaja medija na javno mnjenje ,na usvajanje određenih društvenih vrednosti i konačno ili najvažnije za vaspitanje naše dece. Ja lično tu očekujem još veću aktivnost REM-a, i to je jedna od najzahtevnijih uloga, zapravo.

Drugo ovlašćenje REM-a jeste da izdaje dozvole za pružanje medijskih usluga, televizije i radija i da ne nabrajam sve ostale uloge koje ovo regulatorno telo ima.

Treći regulator na čiji plan danas dajemo saglasnost jeste Agencija za energetiku, kojoj je u nadležnost dato unapređenje razvoja tržišta električne energije, nafte i naftnih derivata, ali i prirodnog gasa. U ovom sektoru se svakako možemo pohvaliti pozitivnim rezultatima i stabilizacijom i proizvodnje i tržište energenata. Agencija, kao nezavisan i potpuno samostalan organ, i Ministarstvo i „Srbijagas“ poslednjih godina su učinili veliki korak kako bi Srbija postala energetski i stabilna, ali i nezavisna.

Međutim, o Agenciji za energetiku će više govoriti moja koleginica Marjana Maraš iz poslaničke grupe, a ja bez velike elaboracije finansijskih planova regulatora o kojima govorimo, jer imam puno poverenje da su sredstva za svoje budžete savesno i odgovorno planirali i da će tim sredstvima odgovorno upravljati, a time i građanima Srbije omogućiti bolji pristup svojim uslugama. Predlažem da podržimo njihove finansijske planove i omogućimo im da odgovorno vrše svoje funkcije.

Pred Narodnom skupštinom će se svakako naći i njihovi finansijski izveštaji, tako da ćemo transparentno tom prilikom raspravljati o tome da li su zakonito i odgovorno ostvarili svoje nadležnosti i da li su odgovorno raspolagali javnim sredstvima.

U danu za glasanje poslanička grupa SPS će podržati finansijske planove koji se danas nalaze na dnevnom redu. Zahvaljujem se.

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.