Најновије

Предраг Марковић за РТС: Ниједан народ нема овакав празник Вести

Историчар Предраг Марковић рекао је за РТС да је српска револуција 1804. године први догађај где се један мали народ сам ослободио и створио изузетно напредно друштво. Ниједан народ нема такав празник, то нам је било мало па смо у првој генерацији после тога, донели најслободоумнији Устав у Европи, источно од Белгије и Француске, истакао је Марковић.

Обележава се на Сретење, у знак сећања на 1804. годину када је у Орашцу, под вођством Ђорђа Петровића Карађорђа, почео Први српски устанак.

Истог дана 1835. године, на Великој народној скупстини у Крагујевцу, проглашен је први Устав Србије – Сретењски устав.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Предраг Марковић је рекао да морамо стално да понављамо колико је то диван празник, јер устанак звучи уобичајено.

Према његовим речима, српска револуција 1804. године је први догађај где се један мали народ сам ослободио и створио изузетно напредно друштво.

“Ниједан народ нема такав празник, то нам је било мало па смо у првој генерацији после тога, донели најслободоумнији Устав у Европи, источно од Белгије и Француске”, истиче Марковић.

Србија обележавао два велика догађаја. Народна скупштина је 2001. године усвојила као званични празник. “Сретење тако спаја ратничку борбу за слободу Срба од Турака и почетак модерне европске демократије”, рекао је тада Марковић.

“Народ који је био толико угрожен да су се вође окупиле у једној јарузи и криле се по шуми као звери у једној генерацији се сопственом борбом ослободио”, каже Марковић.

То каже Марковић, људи теба да знају и да се понавља.

Прва земља која је укинула феудализам

“Срби су радили да се ослободе од власти огромне моћне силе као што је турска царевина и успели су да 1835. постану најслободнији народ у Европи”, каже он.

Устав Димитрија Давидовића рађен је по угледу на Белгију и Француску. Ти демократску устави су касније усвојени у целиом свету, додаје Марковић.

“Али треба имати у виду да смо прва земља која је укинула феудализам. Док код наш браће Румуна 1835. још постоје робови, сваки Србин је слободан грађанин. Ми смо генерацијама и по правима и слободама били смо испред Румуније, Аустроугарске, Русије”, каже Марковић.

То што неко не зна шта славимо крив је и школски систем, као и медији, сматра Марковић јер у већини најава се то формално истиче.

“Наш устанак је једини који је успео и то је оно што је величанствнео у том устанку из 1804. године”, каже историчар.

“Француски засад у српској шуми”

Говорећи о томе колико су одредбе из устава применљиве, Марковић каже да је битно да је један самовољан владар као што је био кнез Милош имао толио државничке мудорсти да пусти Давидовића да направи и донесе нешто – како су говориле стране дипломате, “француски засад у српској шуми”.

Према његовим речима, важније од устава који је кратко трајао је да је Србија формирана као земља једнаких и слободних и то је прва таква држава у целом региону.

Колико је Србија била близу Европе у том периоду, Марковић каже да се приближавала муњевитом брзином.

“Довољно је да погледате како изгледа књаз Милош, а како његов син кнез Михајло. Милош изгледа као турски паша, а кнез Михајло је евриопски принц, у једној генерацији ми смо од турске раје која се крије у шуми постали један, не само европски народ, већ водећи европски наорд”, указује Марковић.

За првих 100 година Србија је 10 пута умножила број становника пошто је била као Калифорнија, обећана земља, рекао је Марковић.

Србија ће данас бројним манифестацијама обележити празник.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.