Ivica Dačić primio državljane Srbije koji su nakon karantina u Francuskoj došli u Srbiju Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je državljane Republike Srbije, koji su zahvaljujući aktivnostima Ministarstva spoljnih poslova i Ambasade Srbije u Pekingu evakuisani iz kineskog Vuhana zbog epidemije korona virusa.

Ministar Dačić je istakao da je to bila komplikovana operacija, koja je urađena u saradnji sa francuskim vlastima i službama Evropske unije, dodavši da je od šest državljana Srbije u Vuhanu njih četvoro pristalo na evakuaciju francuskim avionom.

Oni su proveli 14 dana u karantinu na jugu Francuske, u nedelju uveče su se vratili u Srbiju i potpuno su zdravi.

Govoreći o 14 srpskih i jednom crnogorskom državljaninu koji se, zajedno sa 3.700 putnika na jednom kruzeru, nalaze u karantinu, ministar Dačić je naglasio da su 12 od njih članovi posade. Dvoje putnika, ukoliko kontrolni rezultati budu u redu, mogli bi da budu uskoro evakuisani, najverovanije novim francuskim avionom, a za članove posade, kako je naglasio, karantin počinje tek kada budu evakuisani svi
putnici.

Šef srpske diplomatije je istakao da je najvažnije da za sada nijedan građanin Srbije nije zaražen korona virusom, a najavio je da će Ministarstvo spoljnih poslova, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, nastaviti sa akcijom zbrinjavanja naših građana sa područja ugroženih epidemijom korona virusa.

Trojica od četvorice evakuisanih državljana Srbije, naglasili su da će se vratiti u Kinu kada se situacija smiri.

Državljani Srbije Aleksandar Kalaba, Stefan Vojnić i Dušan Đelić zahvalili su Ambasadi Srbije u Pekingu i Ministarstvu spoljnih poslova na pomoći u evakuaciji iz Vuhana, na koju su se odlučili kada ih je Ambasada kontaktirala. Istakli su i da će se vratiti u Kinu kada se situacija smiri.

Izvor i foto: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.