Најновије

РЕМ у пуном саставу – квалитет више у обављању законских овлашћења Посланичка група

СНЕЖАНА ПАУНОВИЋ, народна посланица, овлашћена представница Посланичке групе  Социјалистичке партије Србије говорила је о Листи кандидата за чланове Савета Регулаторног тела за електронске медије

Велики изазов за нове чланове РЕМ-а је предизборна кампања која је пред нама. Радећи у пуном саставу, на њима је одговорност да испуне своје дужности које су законом прописане.

Поштоване колеге народни посланици, уважени грађани Србије, лепа расправа на тему РЕМ-а на данашњој седници Скупштине Србије. 

Оно што морам да кажем на почетку, ево председника Одбора за културу, колеге Крлића у сали, који  лавовски од јутрос брани овај предлог за који смо ми практично били само један од спроводника. Али, морам да нагласим овде нешто што је важно рећи, а то је да је Одбор за културу најпре на својој седници на којој је требало да констатује оставке досадашњих чланова РЕМ био оптужен за некакав притисак.

Мени је жао што колега који је гласно о томе говорио на том Одбору није сада у сали, што се од једног Одбора за културу који заиста складно ради и доста је радио у овом сазиву Скупштине у једном тренутку покушала направити једна лакрдија. Зарад јавности, ја ћу поновити оно што су колеге у периоду пре паузе већ неколико пута рекли, јесте да Скупштина Србије бира чланове РЕМ-а, али да постоје законом уређени предлагачи, односно где се врло прецизно зна ко су предлагачи када су у питању кандидати за РЕМ.

Ми смо данас имали као тему, односно имамо као тему Предлог Скупштине АП Војводине из које нам долазе два кандидата и Предлог Удружења издавача електронских медија и Удружења новинара у Републици Србији заједничким договором. Дакле, између четири, колико је предложено у самом старту удружења су се договорила и Скупштини Србије предложила два кандидата.

Све остало што се у пленуму чуло као оптужба на рачун актуелне власти, владајуће коалиције, ништа је друго до коришћења овог простора и коришћења времена за најпре само- рекламу. Ја то могу да разумем. Политика дозвољава да ви нарочито, ако нисте дефинисали како ћете поново доћи до мандата искористите ову тему не бисте ли просто купили неки медијски простор, без да суштински нешто кажете. 

Скупштина ће се определити између четири кандидата бирајући два, и у том смислу ја желим заиста пуно успеха у раду оним кандидатима који буду добили довољан број гласова и добију шансу  за свој ангажман у РЕМ. 

Оно што је важно рећи, јесте неспорно такође, да се и у тим међустраначким преговорима врло говорило о члановима РЕМ-а, да се покушало наметнути да овде има неке цензуре медија и како год је звали, не умем ја то ни да исцитирам до краја, или не желим, међутим, РЕМ ће бити у свом пуном саставу и на њима је одговорност да испуне своје дужности које су законом прописане. Девет чланова РЕМ-а бавиће се својим послом непосредно по окончању ове седнице. 

Оно што ме радује, а делује као континуитет, ми данас имамо предложена четири имена, два мушка и два женска. Дакле, када смо говорили о више жена у парламенту 40% за све оне који су били неверне томе, а не прозивам никог, колеге су пружиле пуну подршку и то смо изгласали, било је спора да ли једна жена уме да ради онако као мушкарац. Ево, видите кад почне да предлаже струка, онда и те како препозна подједнак квалитет жена и мушкараца. Мени је драго, ја то морам да нагласим, да се у Србији пре свега буди та свест да препознајемо квалитет, да се мање бавимо полом коме неко припада. 

У дану за гласање СПС ће свакако гласати за два од четири предложена кандидата. Ја у овом тренутку не морам да кажем ко су та два имена, али је важно да смо врло поносни на чињеницу да ћемо својим гласањем допринети да РЕМ буде у свом пуном саставу и важно је овде рећи да су ова два кандидата о којима данас расправљамо, односно четири, а два ће се бирати,  последица оставке њихових колега која је била пре свега лични чин а не никакав притисак, никакав атак, никакав удар, не знам какве смо све термине Мирко чули на Одбору за културу. Практично смо деловали као нека СС дивизија која је неког натерала да напусти РЕМ. 

Дакле, РЕМ ће бити у свом пуном сазиву, РЕМ ће наставити да ради свој посао.Пред нама је предизборна кампања и то је велики изазов за нове чланове РЕМ-а. Ја верујем у њих, јер је квалитет на њиховој страни и поново кажем, у зависности од тога ко ће бити изабран унапред желим срећу у даљем раду. Хвала. 

Категорије: Посланичка група