REM u punom sastavu – kvalitet više u obavljanju zakonskih ovlašćenja Poslanička grupa

SNEŽANA PAUNOVIĆ, narodna poslanica, ovlašćena predstavnica Poslaničke grupe  Socijalističke partije Srbije govorila je o Listi kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije

Veliki izazov za nove članove REM-a je predizborna kampanja koja je pred nama. Radeći u punom sastavu, na njima je odgovornost da ispune svoje dužnosti koje su zakonom propisane.

Poštovane kolege narodni poslanici, uvaženi građani Srbije, lepa rasprava na temu REM-a na današnjoj sednici Skupštine Srbije. 

Ono što moram da kažem na početku, evo predsednika Odbora za kulturu, kolege Krlića u sali, koji  lavovski od jutros brani ovaj predlog za koji smo mi praktično bili samo jedan od sprovodnika. Ali, moram da naglasim ovde nešto što je važno reći, a to je da je Odbor za kulturu najpre na svojoj sednici na kojoj je trebalo da konstatuje ostavke dosadašnjih članova REM bio optužen za nekakav pritisak.

Meni je žao što kolega koji je glasno o tome govorio na tom Odboru nije sada u sali, što se od jednog Odbora za kulturu koji zaista skladno radi i dosta je radio u ovom sazivu Skupštine u jednom trenutku pokušala napraviti jedna lakrdija. Zarad javnosti, ja ću ponoviti ono što su kolege u periodu pre pauze već nekoliko puta rekli, jeste da Skupština Srbije bira članove REM-a, ali da postoje zakonom uređeni predlagači, odnosno gde se vrlo precizno zna ko su predlagači kada su u pitanju kandidati za REM.

Mi smo danas imali kao temu, odnosno imamo kao temu Predlog Skupštine AP Vojvodine iz koje nam dolaze dva kandidata i Predlog Udruženja izdavača elektronskih medija i Udruženja novinara u Republici Srbiji zajedničkim dogovorom. Dakle, između četiri, koliko je predloženo u samom startu udruženja su se dogovorila i Skupštini Srbije predložila dva kandidata.

Sve ostalo što se u plenumu čulo kao optužba na račun aktuelne vlasti, vladajuće koalicije, ništa je drugo do korišćenja ovog prostora i korišćenja vremena za najpre samo- reklamu. Ja to mogu da razumem. Politika dozvoljava da vi naročito, ako niste definisali kako ćete ponovo doći do mandata iskoristite ovu temu ne biste li prosto kupili neki medijski prostor, bez da suštinski nešto kažete. 

Skupština će se opredeliti između četiri kandidata birajući dva, i u tom smislu ja želim zaista puno uspeha u radu onim kandidatima koji budu dobili dovoljan broj glasova i dobiju šansu  za svoj angažman u REM. 

Ono što je važno reći, jeste nesporno takođe, da se i u tim međustranačkim pregovorima vrlo govorilo o članovima REM-a, da se pokušalo nametnuti da ovde ima neke cenzure medija i kako god je zvali, ne umem ja to ni da iscitiram do kraja, ili ne želim, međutim, REM će biti u svom punom sastavu i na njima je odgovornost da ispune svoje dužnosti koje su zakonom propisane. Devet članova REM-a baviće se svojim poslom neposredno po okončanju ove sednice. 

Ono što me raduje, a deluje kao kontinuitet, mi danas imamo predložena četiri imena, dva muška i dva ženska. Dakle, kada smo govorili o više žena u parlamentu 40% za sve one koji su bili neverne tome, a ne prozivam nikog, kolege su pružile punu podršku i to smo izglasali, bilo je spora da li jedna žena ume da radi onako kao muškarac. Evo, vidite kad počne da predlaže struka, onda i te kako prepozna podjednak kvalitet žena i muškaraca. Meni je drago, ja to moram da naglasim, da se u Srbiji pre svega budi ta svest da prepoznajemo kvalitet, da se manje bavimo polom kome neko pripada. 

U danu za glasanje SPS će svakako glasati za dva od četiri predložena kandidata. Ja u ovom trenutku ne moram da kažem ko su ta dva imena, ali je važno da smo vrlo ponosni na činjenicu da ćemo svojim glasanjem doprineti da REM bude u svom punom sastavu i važno je ovde reći da su ova dva kandidata o kojima danas raspravljamo, odnosno četiri, a dva će se birati,  posledica ostavke njihovih kolega koja je bila pre svega lični čin a ne nikakav pritisak, nikakav atak, nikakav udar, ne znam kakve smo sve termine Mirko čuli na Odboru za kulturu. Praktično smo delovali kao neka SS divizija koja je nekog naterala da napusti REM. 

Dakle, REM će biti u svom punom sazivu, REM će nastaviti da radi svoj posao.Pred nama je predizborna kampanja i to je veliki izazov za nove članove REM-a. Ja verujem u njih, jer je kvalitet na njihovoj strani i ponovo kažem, u zavisnosti od toga ko će biti izabran unapred želim sreću u daljem radu. Hvala. 

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.