Заштита и очување српског језика и културе посебно важан задатак РЕМ-а Посланичка група

МИРЈАНА ДРАГАШ, народна посланица Социјалистичке партије Србије говорила је о Листи кандидата за чланове Савета Регулаторног тела за електронске медије

Од будућег састава РЕМ-а очекујемо у наредном периоду да промовише праве вредности које су карактеристичне за наш народ, образовани садржај и садржај из области културе.

 

Поштовани председавајући, господо посланици, данас у току расправе о овом Регулаторном телу и попуњавању одређеног броја његових чланова могли смо да чујемо различите аргументе, теме и објашњења о раду овог тела, о његовим позитивним или негативним оценама и тако даље. Наравно, када је о овој теми  реч она увек изазива опречна мишљења, али исто тако и изражава очекивања грађана у односу на његову основну функцију коју има.

Оно што је важно, а што сматрам да и овог пута треба поменути, јесте да је ово тело основано 2014. године, у складу са међународним конвенцијама и стандардима. Задатак оваквог тела је да утврђује основне услове и начин пружања ауто-визуелних медијских услуга, да ово тело прописује услове и поступак за издавање дозвола за рад. 

Ово тело је у нашој пракси, као што смо видели у претходним годинама, свакако нашло своју улогу и оно битно утиче на начин и услове коришћења радиофреквенција за дистрибуцију и емитовање медијског садржаја, односно услове постављања употребе одржавања, услове и технике, односно, емисионих станица, што је наравно све добро, добро је да такво тело постоји. 

Ово је свакако независни регулатор медијског простора, а као такав има значајна овлашћења. Можемо их пребројати, скоро 23 или 24, од којих бих издвојила само оне неке за које сматрам да су особито важне или се бар мени чини да су важне или од великог утицаја и на укупну јавност на политику ако можемо рећи, али укупну културу и културу говора. 

Подвући ћу, дакле, позивајући се на оснивачке акте и оно што је њима посебно назначено, управо то издавање дозвола за рад електронским медијима, контролу њиховог рада, како, на који начин и за које програме се добијају дозволе.  Истовремено у пракси немамо утисак да се од страе свих емитера и оних који користе јавни медијски простор, задаци и програми којим су конкурисали за медијски простор, увек до краја поштују и користе. 

Регулаторно тело за електронске медије има један посебно важан задатак, а то је да подстиче очување и заштиту српске културе и језика, ту тачку бих ја рецимо издвојила, као и културе језика националних мањина. 

Кад је о овоме реч задржала бих се на важној теми која се не тиче, наравно, само РЕМ-а, већ и других институција ове државе, а то је да су одавно уочене ситуације у којима се у медијима и разним врстама, или облицима јавне комуникације, урушава српски језик и његов књижевни израз, да се без потребе користе стране речи и изрази и када то није неопходно. 

Наравно, то није ништа чудно. Сваки језик је жив и подразумева све његове утицаје тако да смо кроз историју у одређеном времену усвојили и у нашем језику постоје разни турцизми, утицаји немачког језика, сада посебно популарног енглеског језика, али је претерано оно када се употребљавају у јавним медијима и тамо где им није место. 

Очување језика и писма, сматрам за једно цивилизацијско, историјско, уставно, али и идентитетско питање. С обзиром на све оно што се догађа уназад 20 и 30 година српском народу, у вези са свим оним што се данас догађа и у складу са оним што предвиђамо да се у наредном периоду може догађати, дужни смо да заштитимо све ове наше идентитетске вредности у сваком погледу у било ком пољу да се налазе. Зато је баш то у раду овог тела и толико значајно и зато га ја овог пута понављам и истичем. 

Нисмо уочили његову довољну активност у тој мери и зато од будућег састава РЕМ-а у целини и претходно изабраних чланова, али и ових о којима данас гласамо, у сваком случају очекујемо да у наредном периоду ово унапреди и измени. 

У том контексту РЕМ има својеврсну мисију да кроз контролне, али и подстицајне активности инсистира на програмима електронских медија које промовише све оне праве и цивилизацијске вредности које су карактеристичне за нас, наш народ и културне садржаје који промовишу српске вредности, вредности националних мањина и заједница које живе са нама на овом простор. У том смислу се догађа и препознатљиво је богатство програма, богатство садржаја, и у целини богатство јединственог израза који краси ово поднебље.

Оно што нам је потребно су: образовни садржаји, садржаји из области културе, а не ријалити програми. Око тога је посебно било расправе у јавности где су у великој мери и сами грађани изражавали и негодовање са њиховим садржајима, без обзира што знамо да су они комерцијални, сматрамо да они ипак морају да буду под већом контролом и на други начин праћени, можда чак да се од електронских медија који користе националне фреквенције затражи у будућем времену промена програмских шема. О томе је такође било речи да се ови ријалити програми емитују у другим терминима.  

То је зато што коришћење медијског простора треба да уређује држава, тј. РЕМ, а не сами медији и мислим да у том делу, нарочито у будућем времену, треба очекивати, наравно, веће промене. 

Они користе свакако државни ресурс, односно фреквенцију. Морају испуњавати одређене услове. Ту није угрожена слобода медија и мислим да се о томе не може говорити, већ треба водити рачуна о садржају медијских програма да буду у интересу народа и државе, у интересу друштвеног напретка и одгајања здравих генерација, младих који знају шта су праве вредности нашег друштва. 

Да ли је досадашњи састав и пракса у томе успела? Сматрамо да није у довољној мери. Чега смо такође сведоци? Рата емитера данас, одузимања и затварања појединих канала, приватизацију јавног простора и, наравно, све то на штету грађана. 

Тема има још много и у том смислу очекујем и сви очекујемо да у будућем саставу РЕМ-а буду донети нови медијски закони, да се успостави нова пракса и да се фаворизују праве вредности и квалитети. 

Нови састав ће свакако допринети бољој медијској слици, бољем коришћењу простора и зато у сваком случају гласамо за нове чланове, нове боље законе, бољу праксу и бољи живот и унапређење укупних медијских односа у самој Србији и околини. Хвала.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.