Zaštita i očuvanje srpskog jezika i kulture posebno važan zadatak REM-a Poslanička grupa

MIRJANA DRAGAŠ, narodna poslanica Socijalističke partije Srbije govorila je o Listi kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije

Od budućeg sastava REM-a očekujemo u narednom periodu da promoviše prave vrednosti koje su karakteristične za naš narod, obrazovani sadržaj i sadržaj iz oblasti kulture.

 

Poštovani predsedavajući, gospodo poslanici, danas u toku rasprave o ovom Regulatornom telu i popunjavanju određenog broja njegovih članova mogli smo da čujemo različite argumente, teme i objašnjenja o radu ovog tela, o njegovim pozitivnim ili negativnim ocenama i tako dalje. Naravno, kada je o ovoj temi  reč ona uvek izaziva oprečna mišljenja, ali isto tako i izražava očekivanja građana u odnosu na njegovu osnovnu funkciju koju ima.

Ono što je važno, a što smatram da i ovog puta treba pomenuti, jeste da je ovo telo osnovano 2014. godine, u skladu sa međunarodnim konvencijama i standardima. Zadatak ovakvog tela je da utvrđuje osnovne uslove i način pružanja auto-vizuelnih medijskih usluga, da ovo telo propisuje uslove i postupak za izdavanje dozvola za rad. 

Ovo telo je u našoj praksi, kao što smo videli u prethodnim godinama, svakako našlo svoju ulogu i ono bitno utiče na način i uslove korišćenja radiofrekvencija za distribuciju i emitovanje medijskog sadržaja, odnosno uslove postavljanja upotrebe održavanja, uslove i tehnike, odnosno, emisionih stanica, što je naravno sve dobro, dobro je da takvo telo postoji. 

Ovo je svakako nezavisni regulator medijskog prostora, a kao takav ima značajna ovlašćenja. Možemo ih prebrojati, skoro 23 ili 24, od kojih bih izdvojila samo one neke za koje smatram da su osobito važne ili se bar meni čini da su važne ili od velikog uticaja i na ukupnu javnost na politiku ako možemo reći, ali ukupnu kulturu i kulturu govora. 

Podvući ću, dakle, pozivajući se na osnivačke akte i ono što je njima posebno naznačeno, upravo to izdavanje dozvola za rad elektronskim medijima, kontrolu njihovog rada, kako, na koji način i za koje programe se dobijaju dozvole.  Istovremeno u praksi nemamo utisak da se od strae svih emitera i onih koji koriste javni medijski prostor, zadaci i programi kojim su konkurisali za medijski prostor, uvek do kraja poštuju i koriste. 

Regulatorno telo za elektronske medije ima jedan posebno važan zadatak, a to je da podstiče očuvanje i zaštitu srpske kulture i jezika, tu tačku bih ja recimo izdvojila, kao i kulture jezika nacionalnih manjina. 

Kad je o ovome reč zadržala bih se na važnoj temi koja se ne tiče, naravno, samo REM-a, već i drugih institucija ove države, a to je da su odavno uočene situacije u kojima se u medijima i raznim vrstama, ili oblicima javne komunikacije, urušava srpski jezik i njegov književni izraz, da se bez potrebe koriste strane reči i izrazi i kada to nije neophodno. 

Naravno, to nije ništa čudno. Svaki jezik je živ i podrazumeva sve njegove uticaje tako da smo kroz istoriju u određenom vremenu usvojili i u našem jeziku postoje razni turcizmi, uticaji nemačkog jezika, sada posebno popularnog engleskog jezika, ali je preterano ono kada se upotrebljavaju u javnim medijima i tamo gde im nije mesto. 

Očuvanje jezika i pisma, smatram za jedno civilizacijsko, istorijsko, ustavno, ali i identitetsko pitanje. S obzirom na sve ono što se događa unazad 20 i 30 godina srpskom narodu, u vezi sa svim onim što se danas događa i u skladu sa onim što predviđamo da se u narednom periodu može događati, dužni smo da zaštitimo sve ove naše identitetske vrednosti u svakom pogledu u bilo kom polju da se nalaze. Zato je baš to u radu ovog tela i toliko značajno i zato ga ja ovog puta ponavljam i ističem. 

Nismo uočili njegovu dovoljnu aktivnost u toj meri i zato od budućeg sastava REM-a u celini i prethodno izabranih članova, ali i ovih o kojima danas glasamo, u svakom slučaju očekujemo da u narednom periodu ovo unapredi i izmeni. 

U tom kontekstu REM ima svojevrsnu misiju da kroz kontrolne, ali i podsticajne aktivnosti insistira na programima elektronskih medija koje promoviše sve one prave i civilizacijske vrednosti koje su karakteristične za nas, naš narod i kulturne sadržaje koji promovišu srpske vrednosti, vrednosti nacionalnih manjina i zajednica koje žive sa nama na ovom prostor. U tom smislu se događa i prepoznatljivo je bogatstvo programa, bogatstvo sadržaja, i u celini bogatstvo jedinstvenog izraza koji krasi ovo podneblje.

Ono što nam je potrebno su: obrazovni sadržaji, sadržaji iz oblasti kulture, a ne rijaliti programi. Oko toga je posebno bilo rasprave u javnosti gde su u velikoj meri i sami građani izražavali i negodovanje sa njihovim sadržajima, bez obzira što znamo da su oni komercijalni, smatramo da oni ipak moraju da budu pod većom kontrolom i na drugi način praćeni, možda čak da se od elektronskih medija koji koriste nacionalne frekvencije zatraži u budućem vremenu promena programskih šema. O tome je takođe bilo reči da se ovi rijaliti programi emituju u drugim terminima.  

To je zato što korišćenje medijskog prostora treba da uređuje država, tj. REM, a ne sami mediji i mislim da u tom delu, naročito u budućem vremenu, treba očekivati, naravno, veće promene. 

Oni koriste svakako državni resurs, odnosno frekvenciju. Moraju ispunjavati određene uslove. Tu nije ugrožena sloboda medija i mislim da se o tome ne može govoriti, već treba voditi računa o sadržaju medijskih programa da budu u interesu naroda i države, u interesu društvenog napretka i odgajanja zdravih generacija, mladih koji znaju šta su prave vrednosti našeg društva. 

Da li je dosadašnji sastav i praksa u tome uspela? Smatramo da nije u dovoljnoj meri. Čega smo takođe svedoci? Rata emitera danas, oduzimanja i zatvaranja pojedinih kanala, privatizaciju javnog prostora i, naravno, sve to na štetu građana. 

Tema ima još mnogo i u tom smislu očekujem i svi očekujemo da u budućem sastavu REM-a budu doneti novi medijski zakoni, da se uspostavi nova praksa i da se favorizuju prave vrednosti i kvaliteti. 

Novi sastav će svakako doprineti boljoj medijskoj slici, boljem korišćenju prostora i zato u svakom slučaju glasamo za nove članove, nove bolje zakone, bolju praksu i bolji život i unapređenje ukupnih medijskih odnosa u samoj Srbiji i okolini. Hvala.

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.