Најновије

Ефикаснији и бржи рад кроз коришћење дигиталних катастарских планова Посланичка група

Др ДАНИЈЕЛА СТОЈАДИНОВИЋ, народна посланица Социјалистичке партије Србије говорила је о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова

Престанком коришћења кататарских планова у папирном облику  добија се квалитетнији и бржи рад катастарских служби и боља приступачност података грађанима.

Поштоване колеге народни посланици, посланичка група СПС ће подржати овај предлог закона уз све добронамерне сугестије колеге Јовановића на које је данас указао.

Разлози за доношење закона у суштини јесу отклањање одређених недостатака који су уочени у досадашњој примени Закона о поступку уписа у Катастар непокретности и водова, да се достава решења уведе тако да буде брза, да буде доступна и повећа правну сигурност. На крају, да се поједине одредбе закона ускладе са другим законима који су од значаја за делатност РГЗ.

Важно је да проблем Катастра и правне сигурности грађана иде у бољем правцу, што се тиче квалитета услуге, ажурности, лакше комуникације заобилажење шалтера и чекања у редовима. И овај закон иде у добром смеру, у смеру унапређења е-управе и увођења електронске комуникације за грађанима. Сада имамо и нови термин, једну нову целину геодетски катастарски информациони систем.

Ако је катастар збир података о земљишту који се користи у статистичке, економске и друге сврхе за израду земљишних књига и као основа за опорезивање становништва, онда је јасно колико је израда и осигурање, кроз ажурирање катастра битан посао од општег интереса за све грађане.

Право је сваког грађанина да има увид и јасну ситуацију над својим власништвом и власничким правом. Као што је предлагач, госпођа Ракић рекла, ово је друга измена у року од две године, све са циљем поправљања стања Геодетског завода и приступачности података грађанима и, да нагласим, правне сигурности грађана, што мислим да има велики значај.

У прилог бољег и ефикаснијег система иде и почетак примене Одлуке о престанку коришћења аналогних катастарских планова и одржавања Катастра непокретности. У будуће ће се обављати на дигиталним, катастарским плановима. Престанком коришћења катастарских планова у папирном облику, направљен је велики искорак у односу на досадашњу деценијску праксу одржавања Катастра непокретности и примену методологије аналогног система. Циљ је у сваком случају квалитетнији, бржи и ефикаснији рад.

Помињали сте и број запослених у Геодетском заводу и као неко чија је основна идеја социјална правда, скренула бих пажњу  на оптерећеност запослених и бројем предмета којима су задужени. А друго на шта бих скренула пажњу, јер приликом припреме за ову расправу, разговара сам са људима и у својој општини и стоји једна прича да се у мањим општинама увелико говори о томе да ће те катастарске јединице да буду измештене у неке веће центре и градове и то опет смањује број запослених и о томе треба водити рачуна.

Тако да, у сваком случају подржавамо сваку измену која доводи до побољшања услова функционисања и саме ове установе, наравно и приступачности грађанима. Хвала.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.