Најновије

Ружић: Расписан јавни конкурс за фонд за националне мањине Вести

Министарство државне управе и локалне самоуправе расписало је јавни конкурс за доделу средстава из Буџетског фонда за националне мањине за финансирање програма и пројеката из области образовања.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да је ове године у Фонду укупно опредељено 30 милиона динара и да ће конкурс за пријаву пројеката бити отворен до 18. марта 2020. године.

„Из овог Фонда смо у последње три године подржали око 200 пројеката из области културе и информисања на језицима националних мањина и тиме допринели унапређењу права наших националних мањина у овим областима“, рекао је министар Ружић.

Он је нагласио да ће ове године бити подржани пројекти који ће допринети унапређењу образовања припадника националних мањина.

Право учешћа на Конкурсу имају: установе, удружења, фондације, привредна друштва и друге организације чији су оснивачи национални савети националних мањина; организације цивилног друштва уписане у одговарајући регистар, а чији се циљеви према статутарним одредбама, остварују у области заштите и унапређења права и положаја припадника националних мањина, које имају седиште на територији Републике Србије и задужбине, фондације и конференције универзитета односно академија струковних студија.

Средства се додељују годишње, у једној од четири законом утврђене области: култура, образовање, информисање и службена употреба језика и писама националних мањина.  Конкретну област за дату годину утврђује Савет за националне мањине на предлог, тј. у сарадњи са националним саветима националних мањина.

Савет за националне мањине усвојио предлог да приоритетна област за финансирање програма и пројеката из Фонда у овој години буде образовање.

Извор: МДУЛС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.