Ružić: Raspisan javni konkurs za fond za nacionalne manjine Vesti

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave raspisalo je javni konkurs za dodelu sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine za finansiranje programa i projekata iz oblasti obrazovanja.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da je ove godine u Fondu ukupno opredeljeno 30 miliona dinara i da će konkurs za prijavu projekata biti otvoren do 18. marta 2020. godine.

„Iz ovog Fonda smo u poslednje tri godine podržali oko 200 projekata iz oblasti kulture i informisanja na jezicima nacionalnih manjina i time doprineli unapređenju prava naših nacionalnih manjina u ovim oblastima“, rekao je ministar Ružić.

On je naglasio da će ove godine biti podržani projekti koji će doprineti unapređenju obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina.

Pravo učešća na Konkursu imaju: ustanove, udruženja, fondacije, privredna društva i druge organizacije čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina; organizacije civilnog društva upisane u odgovarajući registar, a čiji se ciljevi prema statutarnim odredbama, ostvaruju u oblasti zaštite i unapređenja prava i položaja pripadnika nacionalnih manjina, koje imaju sedište na teritoriji Republike Srbije i zadužbine, fondacije i konferencije univerziteta odnosno akademija strukovnih studija.

Sredstva se dodeljuju godišnje, u jednoj od četiri zakonom utvrđene oblasti: kultura, obrazovanje, informisanje i službena upotreba jezika i pisama nacionalnih manjina.  Konkretnu oblast za datu godinu utvrđuje Savet za nacionalne manjine na predlog, tj. u saradnji sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Savet za nacionalne manjine usvojio predlog da prioritetna oblast za finansiranje programa i projekata iz Fonda u ovoj godini bude obrazovanje.

Izvor: MDULS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.