Ivica Dačić: Jamajka pod velikim pritiskom i u tome učestvuju SAD Vesti

 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Jamajka, od koje je ministarstvo tražilo zvaničnu informaciju, da li je priznala nezavisnost Kosova očigledno pod velikim pritiskom, kao i čitav niz drugih karipskih zemalja, što znači da Srbija mora da nastavi borbu za povlačenje priznanja.

Dačić je u Malom Crniću, novinarima rekao da je pomoćnik ministra za bilateralu Jamajke usmeno našem ministarstvu preneo da ta zemlja nije priznala Kosovo, da je i ministarka spoljnih poslova Kamina Džonson Smit na svom Tviter nalogu demantovala tvrdenje Hašima Tačija o priznanju, ali i podsetio da se kosovski predsednik sinoć zahvalio američkom kongresmenu Eliotu Engelu koji “već godinama unazad radi na priznanju”.

“Da li je da li ova vest lažna ili je možda saopštena pre nego što je trebalo po mišljenju kongresmena Engela, svejedno. To znači da je Jamajka pod velikim pritiskom i da u tome učeštvuju i SAD”, rekao je Dačić i dodao da se sada postavlja pitanje da li će sutra neko imati imalo morala da traži od Srbije da prestane sa kampanjom za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

To potvrđuje, kaže on i da Priština nikada nije prestala sa kampanjom za priznavanje nezavisnosti Kosova, da pri tom ima podršku najvećih zapadnih zemalja, a da se pri tom od Srbije traže da prestane da lobira za povlačenje priznanja.

“Traže da mi prestanemo zato što im smeta što je pao broj zemalja koje priznaju Kosovo na manje od polovine zemalja članica UN”, dodao je Dačić.

Ponovio je da je očigledno da je Jamajka pod velikim pritiskom i ne samo ona, već čitav niz drugih karipskih zemalja što, kako je rekao, znači da Srbija mora da nastavi sa aktivnostima koje su u našem nacionalnom i državnom interesu, odnosno da nastavi da se bori protiv priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Dačić je naveo da trenutno 93 zemlje priznaju Kosovo, 95 ne priznaje, a pet zemalja je u “fluidnom stavu”.

Podsetio je da su, kada je objavljivao ko je povukao priznanje Kosova, predstavnici privremenih prištinskih institucija potcenjivali te zemlje i govorili da su to “neke bezvezne karipske zemlje”.

“Juče niko nije tako nešto rekao”, zaključio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je i da je dvoje srpskih putnika, koji su boravili na brodu “Dajmond princes” stiglo u Srbiju.

“Oni se nalaze na pregledima i to sada više nije stvar Ministarstva spoljnih poslova”, rekao je Dačić novinarima u Malom Crniću.

Dodao je da tamo ima još 12 srpskih državljana članova posade i jedan crnogorski državljanin.

“Jedan od tih članova posade je izrazio želju da se vrati avionom italijanske vlade i mi smo zamolili Italijane i oni su to prihvatili i prevešće ga do Rima”, rekao je Dačić.

Naveo je da oni ne daju stranim državljanima da ostanu u karantinu u Italiji, ali da je Srbija zamolila Italiju i da će srpski državljanin ostati u karantinu u Italiji 14 dana.

“Radimo dalje na evakuaciji ostalih naših državljana, ali ono što je za sada izvesno, to je da nema državljana Srbije koji su zaraženi koronavirusom”, dodao je Dačić.

Na brodu, koji je bio u karantinu od 3. februara, bilo je 3.700 putnika iz 50 zemalja, među njima i 14 državljana Srbije.

 

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.