Најновије

Антић: Србија свим срцем уз своје пријатеље Вести

Национални кординатор механизама сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе, министар рударства и енергетике Србије Александар Антић казао је да је српски народ послао снажну поруку подршке пријатељском кинеском народу.

“Наше пријатељство напредује. Посебан допринос том пријатељству дали су својим односом председници Кине и Србије и ми сви заједно имамо огромну обавезу да то наше пријатељство унапредимо”, казао је Антић.
”Сигуран сам да нема ниједног грађанина Србије који са забринутошћу и снажним осећајем солидарности не прати вести из Кине у вези са борбом против последица корона-вируса. Иако хиљадама километара далеко од Кине и у великој мери заштићена од ширења ове болести, Србија и њен народ са много емоција, из дана у дан, прате догађаје у Кини као нешто што се догађа нама најближим и пријатељским народима.
Као што смо делили забринутост у данима када се опасна болест појавила и почела да шири, угрожавајући здравље хиљада Кинеза, тако данас учествујемо у оптимизму и најбољим очекивањима са свима у Кини, када се стање стабилизује и убрзано креће ка потпуном опоравку. Срца наших људи су пуна братске солидарности и најбољих жеља за Народну Републику Кину и све њене грађане да се што пре избори са овим великим изазовом.
Наша блискост је потврђена небројено пута, а посебно бих нагласио огроман допринос који су грађењу наших односа дали председници Републике Србије и Народне Републике Кине Александар Вучић и Си Ђинпинг. Сви заједно имамо дужност да ово “челично пријатељство” два народа и историјски најближе и најразвијеније односе две земље стално унапређујемо и то не само у временима благостања и просперитета, већ и у тренуцима борбе и изазова.
У име Владе Републике Србије, у име свих наших грађана и у лично име, користим и ову прилику да Народној Републици Кине, њеном руководству, грађанима и породицама жртава изразим најдубље саучешће и изразе солидарности.
Народна Република Кина се суочила са опасношћу која је за данашњи свет била непозната. Ниједна земља, ниједан народ до сада није био у сличној ситуацији, нико није могао да Кини помогне својим искуством у борби против невидљивог, али смртоносног непријатеља. Величина Народне Републике Кине и њеног народа је и у томе што је максималном одговорношћу, коришћењем свих својих потенцијала – научних, технолошких, људских и организационих, препознала ову опасност и најодлучније ступила у борбу против ње. Борба Кине и њеног народа против опаке болести била је и још увек је борба у име целог човечанства и целе људске цивилизације и на томе дугујемо велику и трајну захвалност свима који су у тој борби учествовали. А највећу почаст изражавамо жртвама које су уграђене у ову борбу.
Данас смо овде да још једном, сви заједно, покажемо искрену солидарност са народом Кине, са њеним руководством и упутимо поруку да је Србија свим срцем уз своје пријатеље. Подсећам вас да је Влада Србије, у име свих грађана, определила помоћ народу Кине, у новцу, и у медицинским и техничким средствима, како би колико-толико олакшала борбу против корона-вируса. Ми знамо да та помоћ није велика, али још боље знамо да је она од срца, искрена и праћена најбољим жељама милиона наших грађана. Такође, мислимо и бринемо за све наше кинеске пријатеље који су ангажовани на бројним пројектима у Србији, па ћемо њиховим компанијама и њима лично пружити максималну подршку и олакшати услове живота и пословања све док траје борба са последицама економије. То је наша дужност и наша обавеза према пријатељском народу који се задивљујуће бори против природне невоље”, истакао је Антић.

“Хвала српском народу на снажној подршци, кинески народ неће бити поражен, већ ће Кина бити јача након што превазиђе епидемију.”
Ово је данас поручила амбасадорка Кине у Србије Чен Бо пре почетка концерта подршке кинеском народу у борби са коронавирусом на Калемегдану, додавши да ће пријатељство Србије и Кине бити још јаче.

Чен Бо је поручила да је кинеска влада у циљу борбе против опаке епидемије предузела најаче мере спречавања и контроле заразе.
“За само две недеље смо саградили две специјалне болнице и 13 привремених болница. Више од 32.000 медицинских радника из целе земље дошло је у провинцију Хубеј. Влада је издвојила више од 10 милијарди евра за превенцију и контролу епидемије”, рекла је кинеска амбасадорка.

Истакла је да су заједничким напорима читаве земље мере превенције и контроле постигле резулате, број нових инфекција је опао, а број излечених је у порасту.

Чен Бо додала да су Кинезима у овом моменту хитно потребне маске, заштитна одећа и наочаре, али и солидарност и пријатељство с људима из целог света.

“Након избијања епидемије председник (Србије Александар) Вучић је упитио писму председнику Си Ђипингу како би изразио подршку. Влада Србије је најавила да ће Кини пружити хитну хуманирану помоћ, а данас смо овде окупљени да свима у Кини пошаљемо подршку, веру и снагу”, казала је амбасадорка Чен.

На концерту у организацији Владе Србије и градске управе Београда, наступио је српски мултиинструменталиста Слободан Тркуља са својим бендом Балканополис, Ансамбл Конфучије института и Анасмбл Коло.

Извор: Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.