Antić: Srbija svim srcem uz svoje prijatelje Vesti

Nacionalni kordinator mehanizama saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić kazao je da je srpski narod poslao snažnu poruku podrške prijateljskom kineskom narodu.

“Naše prijateljstvo napreduje. Poseban doprinos tom prijateljstvu dali su svojim odnosom predsednici Kine i Srbije i mi svi zajedno imamo ogromnu obavezu da to naše prijateljstvo unapredimo”, kazao je Antić.
”Siguran sam da nema nijednog građanina Srbije koji sa zabrinutošću i snažnim osećajem solidarnosti ne prati vesti iz Kine u vezi sa borbom protiv posledica korona-virusa. Iako hiljadama kilometara daleko od Kine i u velikoj meri zaštićena od širenja ove bolesti, Srbija i njen narod sa mnogo emocija, iz dana u dan, prate događaje u Kini kao nešto što se događa nama najbližim i prijateljskim narodima.
Kao što smo delili zabrinutost u danima kada se opasna bolest pojavila i počela da širi, ugrožavajući zdravlje hiljada Kineza, tako danas učestvujemo u optimizmu i najboljim očekivanjima sa svima u Kini, kada se stanje stabilizuje i ubrzano kreće ka potpunom oporavku. Srca naših ljudi su puna bratske solidarnosti i najboljih želja za Narodnu Republiku Kinu i sve njene građane da se što pre izbori sa ovim velikim izazovom.
Naša bliskost je potvrđena nebrojeno puta, a posebno bih naglasio ogroman doprinos koji su građenju naših odnosa dali predsednici Republike Srbije i Narodne Republike Kine Aleksandar Vučić i Si Đinping. Svi zajedno imamo dužnost da ovo “čelično prijateljstvo” dva naroda i istorijski najbliže i najrazvijenije odnose dve zemlje stalno unapređujemo i to ne samo u vremenima blagostanja i prosperiteta, već i u trenucima borbe i izazova.
U ime Vlade Republike Srbije, u ime svih naših građana i u lično ime, koristim i ovu priliku da Narodnoj Republici Kine, njenom rukovodstvu, građanima i porodicama žrtava izrazim najdublje saučešće i izraze solidarnosti.
Narodna Republika Kina se suočila sa opasnošću koja je za današnji svet bila nepoznata. Nijedna zemlja, nijedan narod do sada nije bio u sličnoj situaciji, niko nije mogao da Kini pomogne svojim iskustvom u borbi protiv nevidljivog, ali smrtonosnog neprijatelja. Veličina Narodne Republike Kine i njenog naroda je i u tome što je maksimalnom odgovornošću, korišćenjem svih svojih potencijala – naučnih, tehnoloških, ljudskih i organizacionih, prepoznala ovu opasnost i najodlučnije stupila u borbu protiv nje. Borba Kine i njenog naroda protiv opake bolesti bila je i još uvek je borba u ime celog čovečanstva i cele ljudske civilizacije i na tome dugujemo veliku i trajnu zahvalnost svima koji su u toj borbi učestvovali. A najveću počast izražavamo žrtvama koje su ugrađene u ovu borbu.
Danas smo ovde da još jednom, svi zajedno, pokažemo iskrenu solidarnost sa narodom Kine, sa njenim rukovodstvom i uputimo poruku da je Srbija svim srcem uz svoje prijatelje. Podsećam vas da je Vlada Srbije, u ime svih građana, opredelila pomoć narodu Kine, u novcu, i u medicinskim i tehničkim sredstvima, kako bi koliko-toliko olakšala borbu protiv korona-virusa. Mi znamo da ta pomoć nije velika, ali još bolje znamo da je ona od srca, iskrena i praćena najboljim željama miliona naših građana. Takođe, mislimo i brinemo za sve naše kineske prijatelje koji su angažovani na brojnim projektima u Srbiji, pa ćemo njihovim kompanijama i njima lično pružiti maksimalnu podršku i olakšati uslove života i poslovanja sve dok traje borba sa posledicama ekonomije. To je naša dužnost i naša obaveza prema prijateljskom narodu koji se zadivljujuće bori protiv prirodne nevolje”, istakao je Antić.

“Hvala srpskom narodu na snažnoj podršci, kineski narod neće biti poražen, već će Kina biti jača nakon što prevaziđe epidemiju.”
Ovo je danas poručila ambasadorka Kine u Srbije Čen Bo pre početka koncerta podrške kineskom narodu u borbi sa koronavirusom na Kalemegdanu, dodavši da će prijateljstvo Srbije i Kine biti još jače.

Čen Bo je poručila da je kineska vlada u cilju borbe protiv opake epidemije preduzela najače mere sprečavanja i kontrole zaraze.
“Za samo dve nedelje smo sagradili dve specijalne bolnice i 13 privremenih bolnica. Više od 32.000 medicinskih radnika iz cele zemlje došlo je u provinciju Hubej. Vlada je izdvojila više od 10 milijardi evra za prevenciju i kontrolu epidemije”, rekla je kineska ambasadorka.

Istakla je da su zajedničkim naporima čitave zemlje mere prevencije i kontrole postigle rezulate, broj novih infekcija je opao, a broj izlečenih je u porastu.

Čen Bo dodala da su Kinezima u ovom momentu hitno potrebne maske, zaštitna odeća i naočare, ali i solidarnost i prijateljstvo s ljudima iz celog sveta.

“Nakon izbijanja epidemije predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić je upitio pismu predsedniku Si Đipingu kako bi izrazio podršku. Vlada Srbije je najavila da će Kini pružiti hitnu humaniranu pomoć, a danas smo ovde okupljeni da svima u Kini pošaljemo podršku, veru i snagu”, kazala je ambasadorka Čen.

Na koncertu u organizaciji Vlade Srbije i gradske uprave Beograda, nastupio je srpski multiinstrumentalista Slobodan Trkulja sa svojim bendom Balkanopolis, Ansambl Konfučije instituta i Anasmbl Kolo.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.