Најновије

Гостовање Тривана на РТС: Србија планира забрану пластичних тањира, кашика, виљушки, сламчица Вести

Министар за заштиту животне средине Горан Триван каже за РТС се воде преговори у вези са избацивањем из употребе пластике за једократну употребу.

Горан Триван је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се планира укидање једнократне пластике и да ће се ове године приступити мерама које се тога тичу.

Такође, како је додао, припрема се депозитни систем када је у питању пластика и све остало што је рециклабилни амбалажни отпад те врсте, односно плаћање кауције за пластичне и стаклене флаше, лименке…

“Преговарамо и разговарамо са ентитетима који су заитересовани за ту причу”, навео је министар.

ЕУ је прошле године забранила пластичне предмете за једнократну употребу као што су тањири, прибор за јело или сламке за пиће.

Говорећи о мерама против загађења, Триван је навео да је Владина радна група за заштиту ваздуха идентификовала индивидуална ложишта и аутомобиле, али и електроенергетске капацитете као главне узроке загађења, па жели да “Србијагас” и топлане омогуће грађанима јефтиније прикључивање на централно грејање.

Такође, радна група жели да повећа и број мерних станица.

Министар је истакао и да ће се пошумљавање Србије убрзати и да се у то укључује цивилни сектор, али и школе и друге институције.

“Ово јесте позив свим локалним самоуправама, школама, невладиним организацијама, акцијашима, да се укључе. Чини ми се да ће ово прерасти у један општедруштвени покрет”, истакао је Триван.

Извор: РТС

фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.