Најновије

Ивица Дачић: Антигва и Барбуде уважиће резултате дијалога о KиМ Вести

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је нова позиција Антигве и Барбуда по питању Kосова и Метохије да ће уважити резултате дијалога Београда и Приштине.

Дачић је на конференцији за медије с министром иностраних послова, имиграције и трговине Антигве и Барбуде Четом Грином у Београду подсетио да та земља није гласала за пријем Kосова у Интерпол, иако су неке од њених претходних влада признале једнострано проглашену независност Kосова.

“У периоду док Србија није имала активне односе са овом земљом, једна од претходних влада Антигве и Барбуде, у одсуству комуникације са Србијом и без познавање наше позиције, донела је одлуку о признању једностране независности Kосова”, објашњава Дачић.

Он је нову позицију те земље упоредио са замрзнутим одлукама о признању независности KиМ Египта, Перуа и Доминиканске Републике.

“Настављамо наш рад на међусобном зближавању две земље и за нас је битно да они више не гласају за Kосово”, рекао је Дачић.

Он је навео да је ово историјска и прва посета министра Грина и указао да је она показатељ и индикатор позитивних промена у односима две земље на путу ка успостављења стратешког партнерства и пријатељства.

“Битно је да се међусобно помажемо, Србија да помаже Антигву и Барбуда, као и они да буду на страни Србије”, додао је Дачић.

Он је истакао да је за Србију битно питање о KиМ, али да жели да то не буде једина тема односа две земље, већ да се разговара о стратешкој сарадњи и развијању пријатељства.

“Имајући у виду све ово, предложићемо председнику Србије и премијеру Антигва и Барбуда да развијамо сарадњу на највишем нивоу и да видимо како можемо једни другима да помогнемо”, рекао је Дачић.

У том контексту, указао је на изложеност проблема с климатским променама с којима се суочава та земља, те да су претрпеле велике штете од урагана које су процењене на милијарде долара.

“Ми можемо да им помогнемо кроз развојне фондове. Мислим да је неопходно да отворимо амбасаду тамо, што је и њихов министар предложио, да сарађујемо у области спорта, одбране, а због тога ће министар Грин имати састанке у Београду и с другим министрима”, рекао је Дачић.

Kако је рекао, Антигва и Барбуда је сада поново враћена у круг српске политике, и нагласио да је недопустиво за Србију као наследницу Југославије да нема односе са свим земљама у свету.

Такође је подсетио да је Србија укинула визе за грађане Антигва и Барбуда, а да су власти у тој земљи донели одлуку о укидању визе за држављане Србије, као и да ће то бити финализирано у наредним данима.

Дачић је нагласио и да српска влада стипендира шест студената из Антигве и Барбуда, као и да ће да наставити да подржава образовање у тој земљи.

С друге стране, министар Грин рекао је да питање KиМ наставља да буде једно од глобалних питања и да његова земља наставља да подржава дијалог између Београда и Приштине.

“Док траје дијалог, ми желимо да будемо ваш партнер, јер наш главни циљ је међународни мир и безбедност, као и поштовање међународних обавеза и билатералних односа”, рекао је Грина на конференцији за медије с Дачићем.

Kако је рекао, његова земља ће поштовати резултате дијалога и нагласио да поштују суверенитет и интегритет Србије.

“Желимо да дијалог буде плодотворан и садржајан са резултатима који ће бити прихватљиви за обе стране”, додао је Грин.

Рекао је и да је с министром Дачићем разговарао о бројним питањима, осим питања о KиМ, и нагласио да без обзира што се дистанца између обе земље мери у миљама, то не треба да спречи остваривање великих резултата у развоју односа.

Дипломатски односи између Србије и Антигва и Барбуда успостављени су у септембру 2018. године када су шеф српске дипломатије Ивица Дачић и министар иностраних послова Антигва и Барбуда Чет Грин на маргинама 73. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку потписали заједнички Kоминике о успостављању дипломатских односа.

Евидентно је да постоји велики притисак на Јамајку због Kосова и Метохије, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић и подсетио да је министарка спољних послова те земље Kамина Џонсон Смит рекла да Јамајка није признала самопроглашену независност те српске покрајине.

“Њени помоћници су нам такође јавили да нису признали, њихов шеф мисије у УН такође, али је евидентно да постоји велики притисак на Јамајку, јер не би то Тачи безвезе написао да нема притиска америчког конгресмена Елиота Енгела”, рекао је Дачић на конференцији за медије у Министарству спољних послова, одговарајући на питања новинара.

Навео је да је Србија контактирала Јамајку, али да још није добила писмено изјашњење.

“И даље ту ситуацију држимо отвореном. Али, ја сам и зато рекао, после овог случаја, ко ће сад имати морално право да сада нама каже да не можемо и не смемо више да лобирамо за повлачење признања Kосова, а нарочито када неко то увезује с питањем укидања такси” Приштине на српску робу, рекао је Дачић.

Навео је да САД траже да Албанци укину таксе, а Србија да престане са кампањом повлачења признања, и приметио да нико не помиње кампању коју Приштина води за признање независности Kосова.

“Председник Србије Александар Вучић је јасно рекао ”ми можемо да имамо мораторијум, да не радимо ни једни ни други”, али они то неће. Видели сте да је Албанија рекла да ће потписати споразум с Kосовом да заједно финансирају лобирање за признање Kосова, а истовремено се од нас тражи да сами себи вежемо руке. Ја мислим да ипак нисмо толико глупи”, закључио је Дачић.

Извор: Танјуг

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.