Ivica Dačić: Antigva i Barbude uvažiće rezultate dijaloga o KiM Vesti

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je nova pozicija Antigve i Barbuda po pitanju Kosova i Metohije da će uvažiti rezultate dijaloga Beograda i Prištine.

Dačić je na konferenciji za medije s ministrom inostranih poslova, imigracije i trgovine Antigve i Barbude Četom Grinom u Beogradu podsetio da ta zemlja nije glasala za prijem Kosova u Interpol, iako su neke od njenih prethodnih vlada priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

“U periodu dok Srbija nije imala aktivne odnose sa ovom zemljom, jedna od prethodnih vlada Antigve i Barbude, u odsustvu komunikacije sa Srbijom i bez poznavanje naše pozicije, donela je odluku o priznanju jednostrane nezavisnosti Kosova”, objašnjava Dačić.

On je novu poziciju te zemlje uporedio sa zamrznutim odlukama o priznanju nezavisnosti KiM Egipta, Perua i Dominikanske Republike.

“Nastavljamo naš rad na međusobnom zbližavanju dve zemlje i za nas je bitno da oni više ne glasaju za Kosovo”, rekao je Dačić.

On je naveo da je ovo istorijska i prva poseta ministra Grina i ukazao da je ona pokazatelj i indikator pozitivnih promena u odnosima dve zemlje na putu ka uspostavljenja strateškog partnerstva i prijateljstva.

“Bitno je da se međusobno pomažemo, Srbija da pomaže Antigvu i Barbuda, kao i oni da budu na strani Srbije”, dodao je Dačić.

On je istakao da je za Srbiju bitno pitanje o KiM, ali da želi da to ne bude jedina tema odnosa dve zemlje, već da se razgovara o strateškoj saradnji i razvijanju prijateljstva.

“Imajući u vidu sve ovo, predložićemo predsedniku Srbije i premijeru Antigva i Barbuda da razvijamo saradnju na najvišem nivou i da vidimo kako možemo jedni drugima da pomognemo”, rekao je Dačić.

U tom kontekstu, ukazao je na izloženost problema s klimatskim promenama s kojima se suočava ta zemlja, te da su pretrpele velike štete od uragana koje su procenjene na milijarde dolara.

“Mi možemo da im pomognemo kroz razvojne fondove. Mislim da je neophodno da otvorimo ambasadu tamo, što je i njihov ministar predložio, da sarađujemo u oblasti sporta, odbrane, a zbog toga će ministar Grin imati sastanke u Beogradu i s drugim ministrima”, rekao je Dačić.

Kako je rekao, Antigva i Barbuda je sada ponovo vraćena u krug srpske politike, i naglasio da je nedopustivo za Srbiju kao naslednicu Jugoslavije da nema odnose sa svim zemljama u svetu.

Takođe je podsetio da je Srbija ukinula vize za građane Antigva i Barbuda, a da su vlasti u toj zemlji doneli odluku o ukidanju vize za državljane Srbije, kao i da će to biti finalizirano u narednim danima.

Dačić je naglasio i da srpska vlada stipendira šest studenata iz Antigve i Barbuda, kao i da će da nastaviti da podržava obrazovanje u toj zemlji.

S druge strane, ministar Grin rekao je da pitanje KiM nastavlja da bude jedno od globalnih pitanja i da njegova zemlja nastavlja da podržava dijalog između Beograda i Prištine.

“Dok traje dijalog, mi želimo da budemo vaš partner, jer naš glavni cilj je međunarodni mir i bezbednost, kao i poštovanje međunarodnih obaveza i bilateralnih odnosa”, rekao je Grina na konferenciji za medije s Dačićem.

Kako je rekao, njegova zemlja će poštovati rezultate dijaloga i naglasio da poštuju suverenitet i integritet Srbije.

“Želimo da dijalog bude plodotvoran i sadržajan sa rezultatima koji će biti prihvatljivi za obe strane”, dodao je Grin.

Rekao je i da je s ministrom Dačićem razgovarao o brojnim pitanjima, osim pitanja o KiM, i naglasio da bez obzira što se distanca između obe zemlje meri u miljama, to ne treba da spreči ostvarivanje velikih rezultata u razvoju odnosa.

Diplomatski odnosi između Srbije i Antigva i Barbuda uspostavljeni su u septembru 2018. godine kada su šef srpske diplomatije Ivica Dačić i ministar inostranih poslova Antigva i Barbuda Čet Grin na marginama 73. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku potpisali zajednički Kominike o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

Evidentno je da postoji veliki pritisak na Jamajku zbog Kosova i Metohije, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i podsetio da je ministarka spoljnih poslova te zemlje Kamina Džonson Smit rekla da Jamajka nije priznala samoproglašenu nezavisnost te srpske pokrajine.

“Njeni pomoćnici su nam takođe javili da nisu priznali, njihov šef misije u UN takođe, ali je evidentno da postoji veliki pritisak na Jamajku, jer ne bi to Tači bezveze napisao da nema pritiska američkog kongresmena Eliota Engela”, rekao je Dačić na konferenciji za medije u Ministarstvu spoljnih poslova, odgovarajući na pitanja novinara.

Naveo je da je Srbija kontaktirala Jamajku, ali da još nije dobila pismeno izjašnjenje.

“I dalje tu situaciju držimo otvorenom. Ali, ja sam i zato rekao, posle ovog slučaja, ko će sad imati moralno pravo da sada nama kaže da ne možemo i ne smemo više da lobiramo za povlačenje priznanja Kosova, a naročito kada neko to uvezuje s pitanjem ukidanja taksi” Prištine na srpsku robu, rekao je Dačić.

Naveo je da SAD traže da Albanci ukinu takse, a Srbija da prestane sa kampanjom povlačenja priznanja, i primetio da niko ne pominje kampanju koju Priština vodi za priznanje nezavisnosti Kosova.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jasno rekao ”mi možemo da imamo moratorijum, da ne radimo ni jedni ni drugi”, ali oni to neće. Videli ste da je Albanija rekla da će potpisati sporazum s Kosovom da zajedno finansiraju lobiranje za priznanje Kosova, a istovremeno se od nas traži da sami sebi vežemo ruke. Ja mislim da ipak nismo toliko glupi”, zaključio je Dačić.

Izvor: Tanjug

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.