Најновије

Важно је да као друштво промовишемо идеју социјалне правде Посланичка група

СНЕЖАНА ПАУНОВИЋ, народна посланица Социјалистичке партије Србије говорила је о сету финансијских споразума и споразумима из области трговине.

Данас је Светски дан социјалне правде и прилика да се подсетимо како је она могућа само ако заједно радимо на искорењивању сиромаштва, насиља, родне неједнакости и смањењу стопе незапослености, да подстичемо солидарност и одговорност према онима који су најугроженији, што је политика ове Владе.

„Поштовани министре са сарадницима, уважени грађани Србије, драге колеге, пред нама је, као што смо чули, сет закона међу којима су два предлози споразума о зајму. 

Некако када је Србија у питању увек најпре чујемо реч зајам и увек најпре реагујемо на то. Зарад грађана Србије пробаћу да објасним, иако сте, министре, у уводном излагању врло прецизно рекли о чему се ради, пробаћу да објасним да су Влада Србије и Народна скупштина својом расправом данас донели одлуку да се оваквим споразумима, односно предлозима закона унапреди, пре свега, живот грађана Србије.

Наиме, први предлог споразума који се тиче зајма за пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији је врло прецизно дефинисан.

Рекли сте, министре, у уводном излагању шта он значи, пре свега, у развоју нашег предузетништва, али оно што је јако важно рећи јесте да је он структуиран кроз спровођење активности подељених у три основне компоненте, и то прва – реформа сектора истраживања, за коју су опредељена одређена средства, што значи да ће из тога бити подршка Фонду за науку Републике Србије, да ће се тицати и реформе Института за истраживање и развој, да ће бити укључен програм сарадње са српском научном дијаспором, у том првом делу и првој компоненти.

Друга компонента акцелерације пословања такође се састоји из неколико сектора, и то, пре свега ће се тицати Фонда за суфинансирање програма техничке помоћи као такве. 

Дакле, говоримо о зајму који ће заиста унапредити наше предузетништво, а то је основни предуслов за унапређење квалитета живота грађана Србије. 

Даље имамо Предлог закона о потврђивању Споразума о зајму за изградњу топловода Обреновац. Колега Комленски је о томе исцрпно говорио и ја ту заиста немам много детаља које бих додала. Они се најпре тичу бољег квалитета живота највећег града у Србији, односно његових становника, Београда и Београђана. Сва ова улагања дефинитивно нису никакво трошење новца, никакво задуживање Владе и државе Србије беспредметно, већ врло свесно коришћење средстава за унапређење квалитета живота. 

Оно што, такође, имамо данас као Предлог закона је потврђивање Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Северне Македоније о узајамном признавању квалификованих услуга од поверења које се пружају Републици Србији и Републици Северној Македонији. 

Јако је важно рећи да у региону, Србија у овом тренутку има статус, пре свега, фактора стабилности и најстабилније државе, када је у питању реон западног Балкана. У том смислу имамо и обавезу да можда учинимо напор више у односу на наше комшије и када су у питању унапређења сарадње. Управо из тог разлога имамо и овај Споразум о сарадњи са Владом Северне Македоније. 

Након што овај споразум буде ратификован, две земље ће међусобно признавати квалификовани електронски потпис, квалификовани електронски печат, квалификовани електронски временски жиг и регистроване шеме, односно системе електронске идентификације. Ово је само још један корак напред у до сада одличним билатералним односима између Србије и Северне Македоније. 

Можда најатрактивнији споразум из предложених јесте Споразум са Евроазијском економском унијом. Евроазијски економски савез је заједница држава са политичком, економском, војном, царинском и хуманитарном сарадњом на подручју Евроазије. Чланице ове Уније су, што то смо већ неколико пута  чули, Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан. Званично је успостављен 1. јануара 2015. године.

Приступање Србије овој Унији је од огромног значаја за економију наше земље, јер је за нас оваквим споразумом отворено тржиште од 183 милиона људи. То је једно ново и велико тржиште за наше производе, при чему је важно рећи да је привредна сарадња најинтензивнија са Руском Федерацијом са којом имамо Споразум о стратешком партнерству, потписан још 2013. године. Имао је за циљ да, пре свега, унапреди економске и политичке односе двеју земаља, што је и резултирало истинским побољшањем билатералне сарадње у свим сферама друштвеног живота. 

Оно што имам обавезу да кажем јесте да ниједна држава чланица ове Уније није признала независност самопроглашене републике Косово, и заправо то би могао да буде и јесте још један од важнијих разлога да Србија, у односу на чланице ове Уније, има заиста пријатељски однос, онолико колико су оне имале према нама. 

Потписивање Споразума о економској сарадњи са Евроазијском унијом још је један корак у нашим односима са земљама чланицама ове Уније и отвореност ове Уније за Србију је велика шанса, а пре свега за привреду Србије, укључујући и пољопривреду и прерађивачку индустрију и најзначајнији партнери Србије у области спољне политике су и даље државе чланице ЕУ и државе потписнице ЦЕФТА Споразума. Овај ће Споразум у целини за Србију имати и политички, али и огроман економски значај у наредном периоду и зато га сматрамо стратешким интересом Србије. 

На крају, последњи предложени Закон о потврђивању Додатног протокола о трговини услугама Споразума о измени и приступању Споразуму о слободној трговини у централној Европи или ЦЕФТА, а чији је Србија такође члан, не мање важан. Колега Јеленковић је говорио прецизно о члановима који дефинишу понашање унутар ЦЕФТА. Чврсто верујем да ће и овакав предлог закона употпунити ту сарадњу која је умела да једнострано буде нарушена од неких држава које су чланице ЦЕФТА. 

Оно што желим на крају да кажем, а да оставим мало времена за своје колеге које ће говорити после мене, јесте да је данас Светски дан социјалне правде и прилика да се подсетимо како је она могућа само ако заједно радимо на искорењивању сиромаштва, насиља, родне неједнакости и смањењу стопе незапослености. 

Баш на данашњи дан све ово што ћемо као Скупштина изгласати и подржати Владу управо ће умањити оно што би могло да буде социјална неправда. Важно је да као друштво подстичемо солидарност и одговорност према онима који су најугроженији. У Србији су данас у највећем ризику од сиромаштва млађи од 18 година, породице са троје или више деце, старији, болесни и незапослени. 

Мере социјалне политике морале би да укључе подршку свим наведеним категоријама становништва, јер се социјална правда остварује борбом против сиромаштва и уважавања различитости кроз једнакост, солидарност и стварање једнаких шанси за све. 

Политика Владе Републике Србије била је управо то, да појача привредни раст, да побољша квалитет живота својих грађана и ми данас пред собом имамо тачке дневног реда које иду искључиво у прилог томе. 

Из свега наведеног, као разлог за СПС је сасвим довољан да посланици у дану за гласање подрже све предложене предлоге закона.“

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.