Intervju Branka Ružića za Večernje novosti: Očekujem obnovu SPS-a pre i posle izbora Vesti

Saradnja lidera socijalista i naprednjaka je granitno čvrsta i daje dobre rezultate, kaže ministar državne uprave i lokalne samouprave.

STRATEŠKA opredeljenost SPS jeste saradnja sa SNS u vezi sa svim vitalnim državnim ciljevima i u praksi se vidi da su nam Srbija i interes njenih građana na prvom mestu. Model izlaska na izbore zavisi isključivo od kriterijuma dostizanja što boljeg i većeg zajedničkog kapaciteta za nastavak pozitivnih reformi. Uz naravno, dragocene specifičnosti i kvalitativne nijanse koje nosi koalicija oko SNS i koalicija SPS-JS.

To u intervjuu za “Novosti” kaže Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave i potpredsednik SPS. Iako će SPS i SNS na izborima ići na dve listi, Ružić navodi da nije isključeno da će ponegde na lokalnom nivou nastupiti udruženo.

* Verujete li da će posle izbora ponovo biti formirana vladajuća koalicija u kojoj će biti i SPS?

– Aksiom i konstanta u novijoj političkoj istoriji Srbije je to da SPS simbolizuje državotvornost, borbu za ideal društva socijalne pravde, doprinosi u velikoj meri političkoj stabilnosti i svojim kadrovskim potencijalom i trodecenijskim iskustvom predstavlja “politički kišobran” za mnoge uspešne državne ciljeve. Elementarna kultura i vaspitanje nalažu da se najpre završe izbori, a nakon toga da pojedinačno najjača opcija pokrene inicijativu za formiranje nove vlade.

* Očekujete li da ćete vi biti deo i budućeg ministarskog tima?

– Personalni sastav svake vlade svakako jeste magnet za medije i do formiranja nove mnogi znani i neznani će prodefilovati po novinskim stupcima kao kandidati, ali to je samo svojevrsna “zabava miliona” i borba za tiraž. Zato nemam manir da to komentarišem. Pritom izbori još zvanično nisu ni raspisani.

* Postoji li bilo kakav sukob između SPS i SNS zbog kojeg bi buduća saradnja mogla da bude pod znakom pitanja? U poslednje vreme pojedini funkcioneri SNS “prozivali” su Dačića…

– U strateškoj ravni saradnja dva predsednika i naše dve stranke je granitno čvrsta i daje vrlo jasne i pozitivne rezultate u svim sferama društvenog, političkog, bezbednosnog i privrednog života naše zemlje. To je, po mom mišljenju, najvažnije, i zaista nisam primetio u javnosti bilo koju vrstu ozbiljne argumentovane kritike, ali čak i da ima sporadičnih prozivki na račun predsednika Dačića, stari politički asovi vrlo dobro znaju da to samo podiže njegov rejting, sa koje god strane da kritika dolazi.

* Planiraju li i socijalisti veliku čistku kandidata na izbornim listama?

– SPS je velika porodica, svi radimo kao tim, imamo kvalitetne, posvećene i vredne kadrove, ne bavimo se čistkama, ali svakako očekujem generacijsku obnovu, i na ovim republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima, kao i na partijskim izborima nakon aprilskog izbornog ciklusa.

* Na čelu ste reforme koja treba da nam smanji nerviranje kada dođemo na šalter neke opštine. Koliko je stanje promenjeno na lokalu?

– Pre svega, građani više nisu u obavezi da nam donose dokumenta koja mi, kao uprava, već posedujemo, konačno smo bolje umreženi i odgovornost je na nama da te papire pribavimo. To smo, umesto građana, do sada učinili više od osam miliona puta. Osim toga, digitalizovali smo mnoge usluge kako bi građani, ako žele, neke poslove obavili i od kuće. Tako smo elektronski prijavili više od 280.000 novorođenih beba, upisali oko 48.000 dece u vrtić…

* Koliko lokalne samouprave mogu da isprate sve obaveze koje reforma nameće?

– Nažalost, opštine se bore sa decenijama nerešavanim problemima koji ih koče da svoje kapacitete usmere na nove, moderne promene i moramo to donekle da razumemo. Zato smo odlučili da im u 2018. sa 320, u 2019. sa 490 i ove sa 520 miliona dinara pomognemo da prošire kapacitete vrtića, da urede domove kulture, sportske stadione, trgove, uvedu e-upravu u svoj rad. Ali i da uvedu jedinstvena upravna mesta kako se građani više ne bi šetali od institucije do institucije već da sve poslove završe na jednom mestu. Tako smo pre tri godine opredelili 52, prošle 45 i ove 30 miliona dinara da otvorimo u 19 mesta ovakav prostor.

GRAĐANI SE VIŠE PITAJU

* KOLIKO se građani pitaju o novim propisima i projektima?

– Jedan od osnovnih principa reforme jeste veća otvorenost uprave, što smo i u zakone uveli kao obavezu svih nas. Građani mogu da menjaju sad i “prve ruke” novih zakona, pitaju se u šta da njihova lokalna samouprava investira i slično. Mnoge opštine i gradovi rade i više od toga. Užice je na primer dalo građanima da odluče šta će sa pet miliona dinara dobijenih od poreza na imovinu, pa su tako finansirali 13 parkova, igrališta i sličnih projekata u čijim radovima su i sami građani učestvovali.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.