Ivica Dačić odlikovan Hilandarskom spomenicom za dobročinstvo i pomoć, kao i za zasluge u zaštiti i odbrani državnih interesa Vesti

Tokom boravka u Solunu, gde je učestvovao na ministarskom sastanku koji je organizovao ministar inostranih poslova Grčke Nikos Dendias, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posetio je Hilandarsku kuću, gde se sastao sa predstavnicima manastira Hilandara.

Ovom prilikom dodeljena mu je Hilandarska spomenica arhimandrita Metohija i bratstva manastira Hilandara za dobročinstvo i pomoć u vreme obnove manastira kao i za zasluge u zaštiti i odbrani državnih i nacionalnih interesa.

Ministar Dačić je zahvaljujući se na dodeljenom priznanju, istakao svoju ličnu, kao i spremnost Vlade Srbije da uvek kada je potrebno, pruži pomoć i podršku Hilandaru, imajući u vidu da se radi o jednoj od najvećih svetinja, ne samo za Srbiju, već i za čitav svet.

Nakon toga, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posetio je i Svetogorsku kuću koja predstavlja sedište svih svetogorskih manastira, gde se sastao sa gradonačelnikom Soluna Konstantinosom Zervasom.

Ministar i gradonačelnik su se složili da su Srbija i Grčka bratske i prijateljske države koje imaju odlične odnose koje je samo potrebno dalje negovati.

Na kraju posete Solunu, ministar Ivica Dačić je posetio i Srpsko vojničko groblje “Zejtinlik” gde je položio venac i još jednom se poklonio senima srpskih vojnika koji su poginuli tokom proboja Solunskog fronta.

Na groblju ga je dočekao čuveni čika Đorđe Mihailović, devedesetogodišnjak, koji već decenijama brine o humkama srpskih heroja, kao što su to pre njega činili njegov otac Đuro i deda Savo.

 

Čika Đorđe se ministu Dačiću požalio da, iako je srpskog porekla i njegova porodica decenijama brine o srpskom vojničkom groblju, on nikada nije bio u Srbiji i nema srspko državljanstvo ni pasoš.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je obećao da će Ministarstvo pomoći da se on po ubrzanom postupku primi u srpsko državljanstvo i da mu se izda pasoš.

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.