Виши ниво борачко – инвалидске заштите Посланичка група

Неђо Јовановић, народни посланик Социјалистичке партије Србије говорио је о Предлогу закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица.

Онима који су дали своје животе и који су учинили све за независност Србије, за уставни поредак, за систем, за идеал слободе ми се сада на неки начин одужујемо доношењем овог закона.

Уважени министри са сарадницима, као што је наш овлашћени представник посланичке групе СПС истакла, ми ћемо подржати сет закона о којима расправљамо.
Мој фокус дискусије ће бити везан за одредбе Закона о правима бораца. Уважени министре Ђорђевићу, морам да истакнем велико задовољство и дам у име наше посланичке групе безрезервну подршку нормирању закона. Допринели сте нечему што до сада није урађено, а ради се о кодификацији у области борачко-инвалидске заштите, цивилних инвалида рата, што је до сада било уређено бројним прописима, а који нису били довољно усклађени. Имали смо једну, пежоративно речено, шуму прописа која није на адекватан начин у практичној примени давала оне ефекте који се везују за заштиту оних којима се та заштита мора пружити.
Због тога се овим предлогом закона доводи до нечега што представља комплетну систематизацију. Кад је у питању нормирање, мислим да сте и номотехнички и у правно-техничком смислу речи закон довели на ниво за који се може рећи да у практичном смислу може произвести најбољу могућу примену.
Оно што је порука овог закона и што би грађани требали да знају јесте трајна вредност борбе за одбрану, независност и сувереност уставног поретка земље, а у том смислу и материјални и социјални положај свих учесника ослободилачких ратова, и то новчаним давањима у износима који су процентуално опредељени у односу на нето зараду у Републици Србији без пореза и доприноса.
Дакле, ради се о нечему што је с једне стране правично, с друге стране праведно, с треће стране легално, јер је легално самом чињеницом што га нормирамо на начин како то ви предлажете, а уживате несумњиво нашу подршку.
Онима који су дали своје животе и који су учинили све за независност Србије, за уставни поредак, за систем, за идеал слободе ми се сада на неки начин одужујемо доношењем овог закона. Због тога имате максималну подршку.
Имајући у виду да не желим са становишта своје професије да посебно анализирам одредбе закона, морам да истакнем да је ово кодификација која је за пример кодификација у законодавном смислу речи.
Уважени министре Мали, када је у питању Предлог закона о играма на срећу, донекле се можемо сагласити са одређеним бојазнима да су игре на срећу нешто што може да подразумева пошаст, што може да подразумева одређене друштвене аномалије које изазивају последице, али с друге стране не можемо да избегнемо чињенице које се не могу доводити у сумњу. Пре свега да се данас ради о присуству раста тржишта игара на срећу са упоредним растом технологије у овој области. То је састави део једног огромног система обрта новца.
То је огроман систем у коме се остварују одређени приходи, али оно што сте учинили и што је за сваку врсту подршке јесте да сте приређивачима игара на срећу онемогућили било шта што подразумева превазилажење граница лукративног, него свођење на оно што подразумева императивне норме, што подразумева обавезност да се сви приређивачи игара на срећу повинују оним обавезама које сте предвидели овим законом.
Оно што је добро, добро је што се хармонизује наше законодавство у овом смислу са законодавством ЕУ, а ефекти овог закона су несумњиво напреднији систем надзора, праћење оствареног промета електронским путем и свакако увођење правне сигурности.
Међутим, у име посланичке групе, уважени министре Мали, желим да једну крајње добронамерну сугестију изнесем, имајући у виду да нисмо реаговали амандманима. С обзиром да је већи број приређивача игара на срећу већ ушао у процес одређених прилагођавања овим одредбама закона, али није стигао да то уради, молим вас да размислите да примену закона уредимо на следећи начин, а то је да закон ступи на снагу у року од осам дана од дана објављивања, а да његова примена почне 15 месеци од дана ступања на снагу. Зашто?
Због тога што је тај рок објективно довољан да би се обезбедили услови за примену наведених одредаба овог закона који сте ви предложили, а имајући у виду да се ради о условима који имају аспекте и финансијских, и организационих, и техничких критеријума, који се морају испунити да би приређивачи могли да организују игре на срећу, онда је заиста правично и праведно према њима померити рок примене закона и на тај начин закон учинити прихватљивим и за оне који у овом тренутку нису спремни, у било ком смислу, да се прилагоде са ресурсима са којима располажу, јер тек треба да их стекну. Ја вам се захваљујем.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.