Најновије

Ивица Дачић: Србија показала да је прави пријатељ Kине Вести

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је његова посета Kини била од изузетног значаја, јер је Србија показала да је прави пријатељ Kине, те додао да ће у ту земљу ускоро стићи помоћ Владе Србије у виду медицинске опреме.

“Kако ми то волимо да кажемо, на муци се познају јунаци, а у невољи се познају и прави пријатељи”, рекао је Дачић у Пекингу.

Он је истакао да су сви његови саговорници у Пекингу истакли да је Kина поносна што има пријатеља као што је Србија, те додао да је Србија поносна што јесте и што може да буде пријатељ Kине.

Навео је и да су га они информисали да су постигнути веома значајни резултати у заустављањују ширења епидемије корона вируса, да је број излечених већи од 20.000, а да је јуче број нових случајева ван провинције Хубеј био свега пет, што показује да су постигнути важни кораци у заустављању епидемије.

“Ми желимо кинеском народу да искажемо дивљење за све што ради, поштовање и подршку. Ускоро ће стићи и помоћ коју је Влада Србије упутила, пре свега у медицинској опреми. Желимо народу и руководству Kине да победи ову страшну болест”, истакао је Дачић.

Он је истакао да осуђује све политичке манипулације епидемијом, које се користе за ширење антикинеске атмосфере широм света, нарочито у неким западним земљама.

“Сви би требало да се понашају управо супротно, да дају подршку Kини, зато што је Kина начином организовања државе, одговорним приступом проблему, много помогла читавом свету”, рекао је Дачић.

Он је додао да се Kина налазила на бранику борбе против епидемије и помогла земљама да добију на времену и да се боље организују у случају да се вирус прошири на друге континенте и регионе.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је у разговорима још једном захвалио Kини на принципијелној подршци у очувању територијалног интегритета и суверенитета, када је реч о KиМ, и изразио снажну подршку Србије политици једне Kине и заштити интегритета и суверенитета те земље.

Дачић је додао да је значајно и то што су његови саговорници истакли да је његова посета била прва посета једног министра спољних послова Kини, у специфичној ситуацији.

“Зато је то симболична порука да је Србија спремна да буде солидарна и да пружи подршку кинеском народу и руководству у данима када је њима тешко, као што је Kина у најтежим тренуцима за српски народ, у време бомбардовања, била присутна и подносила жртве, као и Срби”, рекао је Дачић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.