Најновије

Крађа беба као кривично дело не треба да застарева Посланичка група

МИЛЕТИЋ МИХАЈЛОВИЋ, народни посланик Социјалистичке партије Србије говорио је о Предлогу закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Републици Србији.

 Поштовани председавајући, господине министре са сарадницима, даме и господо народни посланици, тема или материја о којој данас причамо, дискутујемо, односно обрађујемо јесте закон који је веома тежак о својој суштини, по свом садржају. 

Нисам правник да би са правилног аспекта могао компетентно да причам о свему овоме, али сигурно је да са етичке стране сам убеђен да је реч о крађи беба, а то је једна од најтежих и најмонструознијих кривичних дела. Украсти нови живот, који су створили родитељи, је злочин над злочинима и зато кажем са етичке стране сматрам да такво кривично дело не може и не треба да застарева. Наравно, нисам ја то први рекао и раније је било таквих констатација и таквих мишљења, али сматрам да коначно би ово требало уврстити у законску регулативу и то изменити на такав начин. 

Друго питање које зачуђује у свему овоме јесте поштовање одређених процедура и протокола приликом рађања детета или приликом мртворођеног детета или приликом смрти детета у инкубатору или након неколико дана док је још породиља у породилишту, што је била пракса у прошлом времену и у многим случајевима. 

Дакле, просто је невероватно које су се све импровизације дешавале у таквим случајевима. Зар у свему томе нису постојали строги правилници и процедуре које би онемогућиле чињење таквих најтежих кривичних дела, крађу беба? 

Кривица је, ја сматрам, била у институцијама које нису водиле рачуна о стручним професионалним и правним аспектима свих ових питања, а у таквом једном амбијенту када имамо једну лабавост у поступању у институцијама појављује се могућност организованог криминала и сматрам да свакако је организованог криминала било у приличној мери у тим случајевима и да је то била спрега многих који су и радили на одговорним местима и који су морали другачије да поступају, али су кршили свој морал, кршили су етичке принципе и наравно професионалност у раду. 

У контексту целокупне ове приче, када причамо о крађи беба, ми треба заправо и да подстакнемо потребу да у наредном периоду, наравно и у садашњем времену да се више поклони пажња, поштовању свих ових момената који су били слаба карика у функционисању свега овога, како не би дошло до понављања таквог немара који би омогућио евентуално нову крађу беба. 

Сматрам да је, наравно, добро да се и закон у одређеним сегментима променио и Закон о здравственој заштити и да постоје одређени моменти и одређене радње које су прописане законом, које смањују могућност понављања таквих кривичних дела. 

Ми годинама уназад имамо велико незадовољство родитеља чије су бебе на чудан начин страдале или су нестале, да тако кажем, исувише много аргумената иде у прилог сумњама да су бебе украдене. Далеко од тога да треба замерити родитељима који данас изражавају незадовољство и који су годинама и деценијама уназад лутали и изражавали своје незадовољство са оваквим стањем. Дакле, ти родитељи годинама и деценијама носе терет своје најтеже и најцрње судбине и судбине своје нестале деце и то је највећи грех који се могао догодити и који иде и на терет система читавог друштва, па и државе. Наш задатак је да донесемо зато закон који би се бавио овим питањем и који би ишао у правцу разрешавања ових питања. 

Поновићу и то што је наша овлашћена представница посланичке групе СПС Данијела Стојадиновић рекла, да први државни орган који је почео да се бави овим проблемом јесте Народна скупштина. Заправо, на предлог посланичке групе СПС 2005. године формиран је анкетни одбор који је годину дана радио на овим питањима и који је донео одређене закључке. Ти закључци анкетног одбора су веома, веома озбиљни и ја их нећу понављати, али чули смо у дискусији госпође Стојадиновић о свему томе и штета је што заправо највећи број закључака није имплементиран и на основу тога није донет одговарајући закон који би се бавио овим питањем. 

Коначно, стицањем околности и других прилика ево данас разговарамо о доношењу једног таквог закона и по оној народној ако никада није касно, добро је да ћемо имати сада један закон као почетни корак који ће се бавити разрешењем ових питања, одређивања статуса несталих беба, да ли су нестале, да ли су страдале приликом порођаја или након неколико дана итд. 

Дакле, мислим да текст закона, који је овде дат, и наравно који је побољшан у извесној мери амандманима од стране Одбора за правосуђе, надам се да ће можда и још један број амандмана који су народни посланици предложили побољшати овај текст закона. 

У сваком случају, добро је да овде имамо да ће се вршити стручна обука истражних органа, затим судија које ће судити по овим питањима, затим да ће предлагач покретања поступка бити и Заштитник грађана, као и један нови члан који третира могућност увођења ДНК анализе, то је члан 17а. и  веома је значајан и знатно побољшава текст закона. 

Можда овај закон који доносимо неће бити најбољи и ја се слажем са многим примедбама које су овде дате, али од нечега свакако треба поћи, па у наредном кораку законску регулативу поправити, јер увек пракса у примени закона открива оно што је слабо, што је лоше и даје могућност да се то поправи. 

На крају ћу рећи само да једно сигурно, какав год био епилог оваквог истраживања и оваквих процеса кроз имплементацију овог закона, па и у случајевима да се то разоткрије и могућност да се идентификује где се налази то дете, некада дете, а сада свакако човек, итд. неке ствари не могу никада, нажалост, да се исправе. То је због тога што дете које је украдено је расло и формирало се у једном посебном и другачијем социјалном и породичном амбијенту, који је свакако амбијент који није онај какав би био код биолошких родитеља. 

Такве ствари не могу се исправити, али надам се да ће разрешење таквих судбина и долажење до таквих истина ипак бити нека сатисфакција родитељима који носе вечити терет губитка онога што им је најдраже. Захваљујем.

Категорије: Посланичка група