Најновије

Посвећеност најбољим интересима сваког детета-императив сваке државе на свету Посланичка група

Весна Ивковић, народна посланица Социјалистичке парије Србије говорила је о Предлогу закона о потврђивању Конвенције о међународном остваривању издржавања деце и других чланова породице.

Посвећеност најбољим интересима сваког детета, недискриминација, право на живот, здравствену негу, школовање, правни, грађански и социјални сервис мора бити имепратив сваке државе на свету

 

Поштовани председавајући, поштовани министре са сарадницима, поштоване колеге народни посланици,

говорићу о Предлогу закона о потврђивању Конвенције о међународном остваривању издржавања деце и других чланова породице. 

Ова Конвенција закључена је у Хагу 23.11.2007. године, тзв. Хашка конвенција са жељом да се унапреди сарадња између држава у погледу међународног остваривања издржавања деце и чланова породице, као и због потребе да поступци дају резултате, да су доступни, брзи, делотворни, економични и изнад свега правични.

Међународно остваривање издржавања, тренутно је код нас регулисано Конвенцијом УН о остваривању алиментационих захтева у иностранству од 20.6.1956. године, тзв. Њујоршка конвенција. 

Конвенција о правима детета представља најзначајнији међународни документ у области права детета, усвојена 20.11.1989. године на Генералној скупштини УН. Њоме су утврђена сва људска права која се тичу детета. 

Овај документ представља најшире прихваћени правни инструмент за заштиту људских права. Конвенцију о правима детета до сада је ратификовало 196 држава света. Република Србија је ратификовала ову конвенцију 18.12.1990. године. 

Пракса је указала на слабост ове Конвенције, те се приступило изради новог документа. Треба истаћи да су УН одлучиле да дају пуну подршку Хашкој конференцији за међународно приватно право при изради Хашке конвенције.

Предности Хашке конвенције су следеће: стандаризован и модеран систем сарадње између држава у овој области, јединствен централни орган који прима и шаље захтеве, стандардизација потребних докумената, обавеза централних и других органа да поступају брзо, прецизно и обавештавају о статусу захтева и друге предности. 

Посвећеност најбољим интересима сваког детета, недискриминација, право на живот, здравствену негу, школовање, правни, грађански и социјални сервис мора бити императив сваке државе на свету. 

У претходном периоду Влада Републике Србије је посвећено радила на пуној примени закона који се тичу права детета. Права детета, део су закона из система образовања, здравства, социјалне заштите, унутрашњих послова, правосуђа и дечије заштите. 

У Србији Владин савет за права детета координира активностима у овој области. Напомињем да је овај Савет покренуо иницијативу за доношење новог националног плана акције за децу којим ће се дефинисати дугорочна политика и утврдити основни задаци у заштити и унапређењу права детета у Србији у наредних 10 година.

Када већ данас говоримо о деци, на тренутак ћу се осврнути и указати на тежак положај деце припадника српске и других неалбанских националности на територији АП Косово и Метохија. Не само да им је ограничена слобода кретања, већ живе са страхом од неизвесне будућности. Европа мора да мисли о тој деци којој је ускраћено срећно и безбедно детињство. 

Најбољи интереси сваког детета морају бити од примарног значаја у свим активностима које се тичу деце, да свако дете без обзира на верску, националну, расну припадност и социјални статус има право на животни стандард који одговара његовом физичком, менталном, духовном, моралном и социјалном статусу, да родитељи или друга лица одговорна за дете имају првенствено дужност да обезбеде услове живота неопходне за развој детета.

Зато би ратификација ове Конвенције омогућила предузимање свих одговарајућих мера, како бисмо обезбедили наплату потраживања за издржавање, како детета од стране родитеља или других одговорних лица, тако и издржавања других чланова породице од стране лица која живе у другој држави у односу на државу у којој живи дете или члан породице.

У циљу усаглашавања ове Конвенције и домаћег законодавства, тј. Породичног закона предлаже се, у складу са чланом 63. Конвенције, давање изјаве из члана 2. става 3, како би се примена исте проширила на остваривање међународног издржавања детета на редовном школовању до навршених 26 година живота, као и пунолетног детета које је неспособно за рад, а нема довољно средстава за издржавање док траје такво стање.

Све наведено има за циљ да омогући ефикасније контроле споразума о издржавању, имајући у виду претпоставку да ће такви споразуми најчешће бити сачињени у облику јавнобележничких исправа. Усвајањем овог закона и приступањем Конвенције о међународном остваривању потребама прокламованим начелима, издржавања деце и других чланова породице омогућава се сарадња између Републике Србије и уговорница те Конвенције, у складу са наведеним циљевима и потребама прокламованим начелима.и других држава 

У Дану за гласање посланичка група СПС гласаће за овај закон. Захваљујем.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.