Најновије

Проф. др Славица Ђукић Дејановић о томе како стимулисати људе да се врате из света Вести

Министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић каже да је тим стручњака који је недавно боравио у Србији препоручио формирање једног тела на нивоу републике које ће се бавити људским ресурсима.

Она је у Скупштини Србије, одговарајући на посланичка питања, рекла да је држава у последње четири године направила најтежи корак и отворила многа питања у сектору популационе политике, а као пример добре сарадње са међународним организацијама поменула је управо посету експерата из САД, Шведске, Италије и још неколико земаља које су ангажовале Уједињене нације.

Ти експерти, каже министарка, сматрају да бављење дијаспором државе мора бити другачије и због тога су препоручили формирање посебног тела на нивоу државе.

“Сматрају да наше људе који су иностранству треба стимулисати да дођу… на који начин могу добити олакшице, како да реше питање здравственог осигурања, низ административних питања…”, објашњава Ђукић Дејановић.

Стручњаци сматрају, додала је, да недовољно користимо трансфер знања заједничких пројеката а дали су и конкретне сугестије за различите делове земље.

Пут до повратка у Србију може бити заправо на различите начине, навела је, те појаснила да то може да значи трансфер знања, заједничке пројекте, а сугерисали су, каже, посебно тело на нивоу Републике које се бави људским ресурсима.

Оценили су да је чињеница да смо као нација старији и да у просеку наш становник има 42,3 године, што сматрају, изискује да популациона политика буде усмерена на врло конкретне програме активног старења.

“Кренули су од тога да људи пре него што ће бити пензионисани треба у разним организацијама да имају саветодавну функцију, да се припремају за пензију у којој такође треба да буду активни”.

Ту лежи, како је рекла, велики неискоришћени потенцијал који би морао бити потпуно другачије искоришћен.

Министарка је подсетила на статистику, која каже да 14,3 одсто особа у Србији има до 14 година, а да је 20,2 оних који су преко 63 године живота.

Извор и фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.