Најновије

Ваљевски социјалисти обележили 30 година Социјалистичке партије Србије у ваљевском Центру за културу Локал

Српском химном и песмом “Ово је Србија”, у извођењу Градског мешовитог хора, под уметничким руководством дирегента професора Драгана Васиљевића, отпочела је свечаност којом су ваљевски социјалисти обележили 30 година Социјалистичке партије Србије. На прослави јубилеја, уприличеној у ваљевском Центру за културу, говорили су потпредседник ГО СПС и председник ГрО СПС Ваљево Ђорђе Милићевић, потпредседник ГО СПС проф. др Предраг Марковић, координатор СПС-а за Колубарски округ Неђо Јовановић, заменик председника ГрО СПС Ваљево Ђорђе Милановић и чланица Социјалистичке омладине Ваљева Ана Спасић.

Као модерна државотворна партија левице, чије су програмске основе социјална правда и демократски социјализам, СПС рођена је 17. јула 1990. године уједињењем Савеза комуниста Србије и Савеза социјалистичког радног народа Србије. На Првом конгресу за председника изабран је Слободан Милошевић, а од 2006. године на челу партије која је увек на себе преузимала најтеже задатке и давала све да их испуни је Ивица Дачић.

“У Ваљеву се 6. јула 1990. на ванредној седници Савеза комуниста дошло до чврстог опредељења да се напусти све оно што је у претходном периоду условљавало кризу читавог друштва, али и кризу самог Савеза комуниста. Нова социјалистичка партија ће као модерна партија социјалистичке левице бити отворена за све грађане који прихватају њен програм и статут, али први пут у њеној историји верска уверења грађана престаће да буду препрека да се постане члан или симпатизер партије. Својим новим програмом она ће изражавати интересе свих стваралаца у производњи, култури, науци, а као партија демократског социјализма напустиће стари концепт партијске и постати модерна политичка партија са циљем да придобије што већи број присталица на слободним вишестраначким изборима”, речено је у уводном делу о самом историјату Социјалистичке партије Србије.

Потпредседник ГО СПС и председник ГрО СПС Ваљево Ђорђе Милићевић казао је да СПС 30 година стоји постојано уз свој народ, уз своје грађане и уз своју државу. Да су социјалисти 30 година на политичкој сцени Србије преживели и прошли много тога и да су за свих 30 година остали релевантан чинилац на политичкој сцени, што сасвим довољно говори о снази коју има Социјалистичка партија Србије. Он је са поносом истакао да су на прослави јубилеја у Ваљеву присутни оснивачи Социјалистичке партије, али и бројни млади људи, који су нова енергија СПС-а и нова снага. Како је нагласио, младост је будућност и спој младости и искуства добитна је комбинација у Ваљеву.

“Будућност Србије, инвестиције и нова радна места су данас задатак. Србија нам је увек најпреча и Србија је увек на првом месту. Такође морамо да бранимо идентитет Социјалистичке партије Србије. На предстојеће изборе излазимо никад јачи, никада јединственији и са позитивном кампањом. Други нас не интересују. Нећемо никада рећи против, увек ћемо бити за – за Ваљево, за Колубарски округ, за Србију. Позитивна кампања о нама, о програму, о ономе што ми нудимо грађанима Ваљева, о визији како ми Ваљево видимо у наредном временском периоду. Социјалистичка партија Србије у Ваљеву значи: С-авесни, П-освећени и С-пособни. Такви су социјалисти Ваљева”, рекао је Ђорђе Милићевић, који је на свечаност дошао у пратњи своје супруге, ћерке, брата и родитеља, поручивши са говорнице да је породица на првом месту, као и да су сви заједно у СПС-у такође једна велика породица коју нико не може да посвађа.

Милићевић је истакао да социјалисти стоје постојано на стази коју су трасирали и утабали најбољи људи у новијој историји српског народа, да су слобода, једнакост и солидарност социјалистичке идеје које су основ наше државности и принципи за које се СПС залаже и за које ће се увек залагати. “Наследници идеје која је знала и да крвари за правду и једнакост смо ми. Могу да нас оптужују и свашта говоре, али никада не могу да нам кажу да смо било када, у било којем политичком тренутку били против своје државе и свог народа, па и онда када смо били опозиција. Ми издајници никада нисмо били, нити ћемо бити. Нема Србије без Социјалистичке партије Србије и идеје због које је основан СПС, али нема ни СПС-а без Србије”, казао је Милићевић.

Он је је још рекао да СПС јесте за улазак у Европску унију, али да је исто тако и за јачање и градњу односа са традиционално пријатељски оријентисаним државама, које поштују интересе Србије и које су наши блиски сарадници. “То нико не може да нам забрани. Али, ако Европска унија тражи од нас да се одрекнемо националних и државних интереса, то никада нећемо учинити, јер не можемо се одрећи сами себе”, поручио је Милићевић и истакао видљиве резултате министра иностраних послова и председника СПС-а Ивице Дачића о којима најбоље говори податак да је 17 међународно признатих држава повукло своју одлуку о прихватању једнострано проглашене независности Косова. “Тај број је данас 93 и испод је половине у Савету безбедности Уједињених нација. Али, није суштина у броју, већ је суштина да неко схвата да без Србије нема решења и компромиса. Ми јесмо за нормализацију односа и дијалог нема алтернативу, али исто тако Србија коначно може нешто да тражи, а не само да гледа како јој отимају део по део територије”, истакао је Ђорђе Милићевић.

Неђо Јовановић, члан ГО СПС и координатор СПС-а за Колубарски округ, нагласио је да СПС пре свега чува од заборава историјске чињенице, бори се да се истина никад не искриви и да неће дозволити крађу наше прошлости, која је камен темељац за нашу садашњост и отворен пут за нашу будућност.  “Наша историја испреплетена је историјским догађајима Србије. Било је тешких периода када смо доживели политички нокаут и када смо пали. Када нико није веровао да ћемо поново устати и постати политички важан фактор. Када нико није веровао да је СПС ништа друго него феникс који се подиже из пепела и креће путем препорода. Овај импозантан скуп, ова енергија коју углавном носе млади, а њих је вечерас овде много, потврђује наш идентитет, потврђује нашу снагу и наше јединство. Ми се ником нисмо продали, нити свој идентитет поклонили. Ми се нигде нисмо утопили. Ми смо то што јесмо и стојимо постојано 30 година”, казао је Јовановић.

Јовановић је изразио сигурност да ће социјалисти у предстојећој изборној утакмици извојевати победу. “Ми то можемо, а најважније је што хоћемо. Довољно је да ову енергију пренесемо ван ове сале на грађане широм Ваљева, широм колубарског краја, а грађани ће у нама увек препознати неког ко ће знати и умети да их на најбољи могући начин заступа и бори се за њихове интересе и интересе наше државе”, рекао је Неђо Јовановић.

Потпредседник ГО СПС проф. др Предраг Ј. Марковић похвалио је Градски одбор СПС-а у Ваљеву рекавши да је вероватно најбоља градска политичка организација у Србији и да би волео да све партијске организације у Србији буду као ваљевска.
“Само се држите свога, јер ви сте већ одлична организација, само треба тај пелцер из Ваљева да се рашири у Србији и да Србија достигне ваљевски ниво гласова за социјалисте”, поручио је Марковић.

Најављен као један од младих људи, људи новог доба, човек са јасним циљевима, али и спремношћу да их на добробит свих и оствари, заменик председника ГрО СПС Ваљево и члан ГО СПС Ђорђе Милановић, истакао је да је важно изборити се за све оне стратешке пројекте који су од животног значаја за убрзани развој града, као што су нова хала спортова, затворен базен, аква парк, модеран стадион по европским стандардима, брзе траке до Непричаве, северна обилазница око града, пруга Ваљево – Лозница, повећање парковских површина, изградња више модерних дечјих игралишта, реконструкција градских улица са уређењем комплетне комуналне инфраструктуре, укључујући и наставак топлификације.

“Морамо да обезбедимо бесплатне уџбенике за основце и бесплатне ужине. Али, морамо и да издвојимо више средстава за сваку породиљу и свако новорођенче. Подизање наталитета задатак је изнад свих. Хоћемо јаку привреду, хоћемо да пре свега помогнемо нашим привредницима, нашим Ваљевцима. Ваљево заслужује да се већина спортских клубова такмичи у Супер лиги и да достојно репрезентује наш град. Ако је могло у Југославији, може и у Србији. Хоћемо и да сеоски стадиони имају пристојне свлачионице, трибине од 200 места, столице, рефлекторе. Хоћемо и фудбалску академију названу по славном Миши Павићу и кошаркашку по Милошу Теодосићу. Морамо да поспешимо и културне програме, решити зграду Дома војске, Музеј фантастике, зграду Библиотеке, позориште. Морамо да се изборимо и да се асфалтирају сви сеоски путеви, да сви на сеоском подручју имају воду, ваљда је то основна ствар, али и да помогнемо наше сељаке, да набаве нову механизацију, да поспеше производњу и да достојанствено живе од свога рада. Не ми хоћемо, него ми морамо да обновимо сваку зграду месне заједнице, сваки сеоски дом, сваку угашену школу. Не можемо гледати да ли је нешто економски оправдано или није, када је у питању сеоско подручје, важан је опстанак села, јер село и српски сељак су нас одржали у тешким временима”, навео је Милановић и поручио да ваља засукати рукаве и радити за добро нашег града, наше земље и будућих генерација. “Ми морамо, ми хоћемо. Рачунајте на нас”, завршио је Милановић.

Испред Социјалистичке омладине Ваљева обратила се Ана Спасић која је са поносом истакла да су се она и њена партија родили исто време, да су као “вршњаци” заједно учили прве кораке, развијали се и образовали. “Данас, три деценије касније, са задовољством могу да констатујем да је Социјалистичка партија Србије за све време свог постојања препозната као озбиљна и успешна политчка организација, а ја сам поносни представник младих, на које наша партија најозбиљније рачуна”, казала је Ана Спасић.

Поред Градског мешовитог хора, у пратећем делу програма свечаности поводом обележавања јубилеја 30 година СПС-а наступили су и КУД “Ђердан”, Душан Јовановић – Дуле Лушин и Јелена Спајић.

 

Категорије: Локал

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.